Klaus Iohannis: ”Cred că suntem bine pregătiți pentru perioada dificilă”

Dată publicare: 11-01-2019 10:26
Dată actualizare: 11-01-2019 11:31


Președinția Consiliului Uniunii Europene este o ocazie bună pentru România de a-și arăta angajamentul față de proiectul european, a spus Klaus Iohannis la întâlnirea de la Palatul Controceni cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Președintele a mai spus că România împărtășește în totalitate abordarea pro-europeană, la finalul întrevederii de la Cotroceni.


Conferință de presă comună Klaus Iohannis - Jean Claude Juncker

Sinteza declarațiilor făcute de Klaus Iohannis:

- Am avut un dialog intens și constructiv cu președintele Juncker și cu comisarii europeni, cred că suntem bine pregătiți pentru perioada dificilă, dar interesantă, și credem cu rezultate.

- Noi considerăm CE un partener vital, cu care împărtășim obiectivul unei Europe mai puternice și mai eficiente. Acesta va fi și obiectivul pe durata celor șase luni.

- Discuțiile de azi s-au concentrat pe dosare importante de pe agendă, dar am discutat și abordări generale importante pentru perioada următoare.

- Am discutat despre BREXIT, migrație, buget și despre cum vom face să construim o agendă oprimistă, realistă, bună și credibilă.

- În privința BREXIT, ne dorim o retragare ordonantă a Marii Britanii și sperăm că așa va fi.

- Gestionarea migrației rămâne un domeniu care necesită mare atenție, înțeleg că se așteaptă de la noi să căutăm cu partenerii cele mai bune soluții.

 Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un reper pentru președinția noastră. Am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu privire la viitorul european trebuie nsă răspundă așteptărilor cetățenilor UE.

- Sunt încrezător că în următoarele șase luni vom lucra împreună pentru atingerea acestor obiective.

- Personal, sunt foarte angajat în acest demers, dar știu că toată lumea de la noi este foarte angajată și hotărâtă să ne prezentăm bine, pentru finalizarea multor dosare în lucru.

Întrebări:

Klaus Iohannis, despre amnistie:

- Pentru mine, statul de drept nu e negociabil!

- Nu putem în România să construim un sistem de justițiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa. 

Sinteza declarațiilor făcute de Klaus Iohannis în timpul întâlnirii:

- Vrem să folosim acest prilej pentru a fi împreună mai puternici și pentru a construi o Uniune Europeană mai puternică. Comisia Europeană este un partenere esențial.

- România împărtășește în totalitate abordarea pro-eruopeană, iar poziția România va continua susținerea proiectului european.

- Eforturile comune trebuie să se concentreze pe evitarea discrepanțelor între statele membre. Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună.

- Este o ocazie bună pentru noi de a traduce angajamentul nostru pentru valorile europene. Dorim să folosim acest prilej pentru a duce mai departe angajamentele.

- După cum știți, România împărtășește abordarea europeană.

- Sunt convins că putem contribui la o Uniune mai bună. Deținem președinția comisiei într-un context complex - Brexit, acțiunile externe ale UE.

- Viitorul cadru financiar multianual este una din temele principale ale mandatului. Ne vom strădui să menținem acest ritm accelerat, pentru a obține progrese.

- Contextul european este delicat, determinat de atmosfera politică între stalele membre. Ne vom străbui să facem să progreseze agenda europeană.

- Discuțiile privind viitorul Europei vor fi în prima linie a agendei europene în timpul președinței și la summitul de la Sibiu din luna mai, care va fi piatra de hotar a președinției noastre.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  


VIDEO PROTVPLUS.RO