Romii, la un pas sa devina oficial tigani. Ce parere ai?

Dată publicare: 02-12-2010 00:00
Dată actualizare: 17-10-2012 17:36
Sursa: ProTV


Guvernul este de acord cu schimbarea denumirii persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan", propusa intr-o initiativa parlamentara, bazandu-se pe recomandarile Academiei Romane, dar si pe faptul ca termenul e folosit in majoritatea statelor din UE.

Avizul favorabil al Executivului va fi transmis senatorilor care urmeaza sa ia in dezbatere proiectul de lege.

Initiatorul legii, Silviu Prigoana, sustine ca legea i-a fost ceruta. "Am facut legea la solicitarea tiganilor din Ardeal. Ei au venit la mine si mi-au cerut asta!", spune Prigoana.

Potrivit unora dintre istorici, denumirea de "tigan" a fost data de europeni in sens peiorativ la aducerea romilor din India, in jurul anului 1000, ca robi ai statului, bisericii si boierilor.

Academia Romana a transmis Guvernului ca termenul "tigan" reprezinta "numele corect al acestei populatii transnationale".

In randul comunitatilor de tigani parerile sunt impartite. In timp ce unii considera modificarea fireasca altii au declarat ca se simt jigniti.

Organizatii civice au organizat, marti, un protest in fata Palatul Victoria, nemultumite de intentia de a schimba oficial denumirea de "rom" cu cea de "tigan". Deputatul PDL Silviu Prigoana a elaborat o initiativa legislativa in care propune schimbarea denumirii oficiale a persoanelor de etnie roma din "rom" in "tigan".

 


VIDEO PROTVPLUS.RO