Guvernul adoptă ordonanța de urgență de modificare a OUG 7, în ciuda avizului negativ al CSM


Ultimul update: Marti 05 Martie 2019 15:34
Data publicarii: Marti 05 Martie 2019 14:33
Categorie: Stiri Politice

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta ordonanța de urgență de modificare a controversatei OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

 

”Aprobăm în ședința de Guvern de azi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor profesionale din domeniul juridic în cadrul discuțiilor pe care le-am purtat săptămâna trecută.

Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor, delegarea procurorilor în funcțiile de conducere și la promovarea în funcțiile de conducere a pacrhetelor, pentru care numirea se face de către președintele României la propunerea ministrului Justiției.” - a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, marţi, proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care sunt modificate unele prevederi din OUG 7/2019.

Avizul CSM este consultativ.

Ultimele modificări anunțate de ministrul Tudorel Toader au provocat nemulțumiri și critici din partea societății civile, dar și a magistraților, care s-au plâns de fatul că aceste prevederi vor afecta și mai mult independența lor. De altfel, în ultima perioadă au avut loc proteste vehemente: unii magistrați au suspendat anchetele sau procesele, iar alții au protestat în mod public, cerându-i lui Tudorel Toader să abroge această ordonanță.

Ca o formă de compromis, ministrul Justiției a dat de înțeles că este dispus să renunțe la anumite modificări, adoptând această nouă ordonanță pentru care a cerut avizul CSM. Este vorba despre 5 modificări. Unele vizează cariera procurorilor, implicit accesul la funcțiile înalte din Ministerul Public, la care nu vor mai avea acces și judecătorii, așa cum și-a dorit Tudorel Toader, dar mai ales chestiunea revocării din funcție a magistraților, bazată exclusiv pe criteriul bunei reputații.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

O nouă zi fierbinte în justiție. CSM a dat aviz negativ noii ordonanțe care schimbă iar legile
Proiectul de modificare a OUG 7 a fost pus în dezbatere publică
Dragnea: „Mi se par destul de ciudate supărările generate de Secția Specială”
VIDEO PROTVPLUS.RO