Firea îl acuză pe Dragnea de „abuz de putere”. „Să aibă bărbăția să recunoască”. VIDEO

Gabriela Firea
Inquam Photos / George Calin

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, l-a criticat, luni seara, pe șeful PSD Liviu Dragnea, într-o conferință, la sediul Primăriei Capitale, „pe teme de actualitate.”

VIDEO:
Cele mai importante declarații:

 ►„Nu mă ocup de Primărie cu ochii la sondaje, ci uitându-mă la cetățeni. Voi face declarații la trei subiecte de maxim interes.  În legătură cu afirmațiile făcute sâmbătă seara și care astăzi nu au fost clarificate de dl. Dragnea ci dimpotrivă, au fost trimise în derizoriu, mă așteptam la mai multă bărbăție. Mă așteptam să spună că a avut o întâlnire cu primarii, dar la care nu a fost invitat primarul Capitalei. Dacă sectoarele Capitalei sunt dezvoltate diferit, nu este vina primarului General. Avem sectoare subdezvoltate și unele dezvoltate dar ăsta e meritul primarilor de sectoare. Unele au fost conduse de primari incompetenți. A vorbi despre Capitală, despre bani, despre atribuții, fără a invita primarul general, consider că e un abuz de putere al dl. Dragnea. Îi transmit să aibă bărbăția să recunoască că această întâlnire a avut loc.”

►„Din bugetul Primăriei Capitalei, 35% - investiții, 25% - subvenții pentru transport în comun și pentru apă caldă și căldură. Avem o populație în București, declarată, de 2,1 milioane de locuitori, dar în realitate sunt peste 3 milioane. Imaginați-vă transformarea celor 6 sectoare în unități administrativ-teritoriale ce ar însemna. Vom avea pentru sectorul 1 câteva autobuze și tramvaie, pentru sectorul 2 câteva autobuze și tramvaie și așa mai departe? Ce vom face cu sistemul de termoficare? Sunt servicii care nu se pot desprinde. Oricum, soluția este la cetățeni. Cetățenii să spună dacă sunt de acord cu Liviu Dragnea să împartă Capitala în 6 orășele mai mici, după modelul Beirutului. O fi și la noi război și nu ne dăm seama?”

„Unii dintre colegii mei sunt de acord cu această aberație juridică și constituțională. Nu poți să îi urăști atât de mult pe bucureșteni încât să îi desparți. Îmi pare foarte rău că dorința mea ca sectoarele să se dezvolte echilibrat se lovește de această situație îngrozitoare în care tensiunea politică și conflictul politic spulberă această acțiune. Eu am încredere că Guvernul nu va adopta această OUG prin care sectoarele să capete rol de unități administrativ-teritoriale. Înseamnă că dacă Dragnea va vrea, va da OUG și Clujul să fie despărțit în câteva orașe, Aradul, Constanța, Iașiul, Brașovul, la fel. Pe acest sistem, niciun echilibru administrativ nu mai poate să funcționeze și Constituția e clălcată în picioare.”

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

►„Eu chiar nu candidez acum la nimic. Peste 2 ani, vedem atunci ce spun bucureștenii. În ceea ce privește o altă intoxicare e că Firea v-a păcălit și că factura se va umfla și că veți plăti la apă caldă și căldură dublu. Nu este adevărat. Nu înseamnă că cetățenii vor avea de suferit. În cazul în care vom avea schimbări de preț, primăria Capitalei își asumă să achite surplusul la subvenție. Nu va crește prețul la apă caldă și clădură. Nu se va scumpi nicio factură!”

►„Cu Arena Națională se întâmplă că noi aveam un contract legal, care funcționa foarte bine, prin care unul din cluburile care închiria cel mai des Arena Națională achita contravaloarea gazonului. O gazetă de sport ne-a făcut plângere la DNA in rem, s-a suspendat contractul, am rămas fără contract. FIFA și UEFA au spus că gazonul respectă normele. Am rămas fără compania care să se ocupe de mentenanța gazonului. Este o procedură. Având în vedere starea precară a gazonului de pe Arena Națională, am luat hotărârea de a închide Arena Națională pe toată perioada remedierii gazonului de pe Arena Națională. Societatea care se ocupă acum consideră că în câteva luni competițiile s-ar putea desfășura fără dificultăți.”

„Care este vina mea? Că suntem cu toții anchetați? De ce să pierd eu politic, că e o anchetă a DNA? Am asmuțit eu procurorii pe colegii mei? Noi am făcut ceea ce trebuia făcut și am suspendat contractul. Ce vină am eu că s-a stricat gazonul că nu am avut firmă să-l repare.”

Despre referendumul pentru redefini organizarea administrativă a Bucureștiului.

„Ca bucureștean, eu sunt mulțumită de cum e organizată acum Capitala, pentru că e ca Praga, Londra, Paris. Dacă domnul Dragnea dorește să schimbe, trebuie să îi întrebe pe bucureșteni: să tăiem țevile, spitalele, parcul Ciurel. Eu sunt mulțumită, credeam că și primarii de sectoare sunt. Fac o confesiune, au fost unii din primarii de sectoare care ne-ar fi îndemnat la chestiuni ilegale: doreau să taie copaci fără avize, să facă lucrări fără avize. Primăria Capitalei nu e un obstacol, dar mi se pare normal ca activitățile de la sectoare să se desfășoare în plină legalitate.”

„Cea mai mare problemă a Capitalei e traficul. Sub nicio formă nu se va rezolva dacă vom tăia Capitala în 6. Prima măsură e parcul de mobilitate (...) Eu am ieșit public să spun adevărul pentru că suntem mințiți. Suntem mințiți și despre centura Capitalei. Încă fac apel la colegi să se transfere. E o rușine faptul că Centura este la Ministerul Transporturilor, care o tratează cu o indiferență totală. CNAIR minte. Să o transfere, pentru că Primăria are pregătită și bugetul și echipa să o termine. Toate proiectele de infrastructură contribuie și ele la o fluență în trafic. Niciodată nu uităm că suntem o capitală aglomerată, dar cu haos nu poți să rezolvi probleme administrative. Cu ELCEN, de doi ani suntem păcăliți, suntem mințiți de diferiți reprezentanți guvernamentali. În aceste două proiecte a lovit, intenționat, ca eu să fiu un primar care rezolvă proiecte mici și medii, nu foarte mari.”

Despre parcările promise de Primăria Capitalei

„Mă bucur și pot să fac acest anunț, că în sfârșit se ocupă cineva și de parcări. Avem o companie care a început procedurile pentru construirea parcărilor în zonele „roșii”, unde nu sunt deloc locuri de parcare, e vorba despre parcările Park&Ride, care au fost blocate prea mult timp de membrii comisiilor de urbanism, care le-au blocat pe motive puerile. Într-o zi le-am zis că e important să avem parcări, nu să avem un concurs de frumusețe. Așa ne-am bătut un an și jumătate în cum arată parcările. Acum sunt în linie dreaptă.”

Despre declarațiile lui Dragnea „Declarațiile mele sunt enormități, dar dumnealui a propus aceste enormități. Sper ca în al 12-lea ceas, când românii au aflat, să renunțe la ele. Stau să mă gândesc că am fost președinte de CJ. Cum a putut să facă astfel de propuneri și cu seninătate să stabilească asta la Camera Deputaților cu câțiva primari de sectoare în loc să îi întrebe pe bucureșteni. Sectoarele sunt dezvoltate neunitar, dar nu din cauza primarilor generali care s-au succedat. Au blocat ei sectoarele sau unii dintre primarii de sectoare? De aceea în unele sectoare ți-e drag să te duci și unele nu sunt foarte demne (...) Eu pot să dovedesc cu cifre care sunt investițiile începute deja, ca proceduri, pentru fiecare sector.”

Despre o posibilă excludere: Avem mâine un birou executiv național. Nu fug.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan
Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii lor.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.  

Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala
Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.