Dan Sova: "Un nou referendum nu este posibil, singura varianta, teoretic, ar fi o noua suspendare"

15-08-2012 12:50


Dan Sova

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Dan Sova, a declarat, miercuri, la RFI, ca Parlamentul va fi "obligat" sa respecte decizia CC privind referendumul, chiar daca ar fi o "enormitate".

 

Dan Sova declara ca "Parlamentul are o singura optiune, aceea de a respecta si aplica decizia Curtii Constitutionale, care indiferent de rezultatul ei, in mod evident, va nemultumi una dintre parti".

"Dar nu exista alta cale de urmat, decat respectarea deciziei Curtii Constitutionale", subliniaza el.

Dan Sova precizeaza ca "Parlamentul este obligat", pentru ca, daca nu respecta deciziile Curtii, inseamna ca Romania se plaseaza in afara statului de drept.

"Parlamentul este obligat, suntem un stat de drept. Daca nu respectam deciziile Curtii, inseamna ca ne plasam in afara statului de drept, chiar daca nu ne convine acest lucru si chiar daca afirm si sustin ca am fi primul stat din UE aflat intr-o situatie comica, adica am avea un presedinte pus prin hotarare judecatoreasca impotriva vointei cetatenilor. Dar si asa fiind, daca magistratii constitutionali in intelepciunea lor vor decide ca este posibila o asemenea enormitate, va trebui s-o respectam", afirma Sova.

Intrebat daca ia in calcul organizarea unui nou referendum, asa cum sugerau recent unii colegi din USL, Dan Sovaa raspuns: "Un nou referendum nici nu este posibil, intrucat Constitutia este foarte clara: referendumul se organizeaza in 30 de zile de la suspendare. Deci, e un termen de decadere, un nou referendum nu poate fi organizat. Singurul lucru care este posibil in cazul, Doamne fereste si nedorit de noi, pe care eu personal, nu mi-l pot imagina in acest moment, juridic vorbind, nu-mi pot imagina si constitutional, intoarcerea domnului Basescu, dar daca ea se va intampla si domnia sa va intelege in continuare sa incalce Constitutia, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare. Dar nu m-as hazarda sa discut atat de departe".

Dan Sova e convins ca decizia CC va fi "favorabila votului dat de romani".

"Eu as vrea sa vad intai decizia CC, in privinta careia convingerea mea este ca va fi favorabila votului dat de romani. Este imposibil sa ignori 7,4 milioane de romani, care i-au spus domnului Traian Basescu sa plece acasa, pentru ca atunci, fireste, democratia ar avea un inteles destul de limitat pentru cineva. Toti romanii ar intelege ca, indiferent ce voteaza, decid judecatorii Curtii cine-i presedinte in Romania. Si asta ar fi o interpretare care nu cred ca ar sprijini nici ea statul de drept", conchide ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.

 

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO