Consilier al lui Iohannis: Nu este exclusa varianta numirii unui nou premier tehnocrat dupa alegerile din toamna

sedinta CSAT Iohannis

Fosta coalitie de stanga la putere in Romania reprezinta o sansa buna de forte care sa totalizeze voturi in alegerile din decembrie, dar e putin probabil sa obtina sprijin pentru un guvern, a declarat un consilier al lui Iohannis pentru Reuters.

 

Presedintele Klaus Iohannis l-a numit in noiembrie anul trecut pe Dacian Ciolos, fost comisar european, sa formeze un guvern tehnocrat cu un mandat de un an, pentru a-l inlocui pe premierul de stanga Victor Ponta, care a demisionat dupa un incendiu ucigator intr-un club de noapte, relateaza Agerpres, citand Reuters.

Termenul lui Ciolos expira dupa alegerile de la sfarsitul anului cand trebuie gasit un alt guvern care sa accepte provocarea construirii economiei acestui stat membru al Uniunii Europene si sa atraga investitorii, impiedicati de un nivel ridicat de coruptie, noteaza Reuters.

Cele doua mari partide - social democratii de stanga (PSD) si rivalii lor politici, liberalii centristi (PNL) - ar obtine fiecare in jur de 32-35% din voturi, mai putin de 50% pentru a propune un premier, considera Laurentiu-Mihai Stefan, consilierul pe politica interna al lui Klaus Iohannis, intr-o declaratie la Summitul pentru Investitii in Europa de Est, organizat de Reuters (Reuters Eastern Europe Investment Summit).

Citește și
rompetrol - stiri
Klaus Iohannis a dat unda verde pentru urmarirea penala a patru fosti ministri
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Potrivit lui Stefan, orice alianta electorala intre social democrati si doua partide mai mici nu va atinge pragul necesar de 50%.

Stefan, care a lucrat un deceniu la Ambasada SUA din Bucuresti pana in 2015, a declarat ca niciun partid politic din Romania, chiar si cu sprijinul unor aliati mai mici preelectorali, nu ar putea obtine majoritatea absoluta de locuri in parlament.

Actualul cabinet de tehnocrati al lui Ciolos, care cuprinde in cea mai mare parte personal al Comisiei Europene, diplomati si lideri ai societatii civile, este o premiera in 26 de ani de post-comunism in Romania, aminteste Reuters.

"Cele doua mari grupuri inca mai au nevoie de aliati pentru a ajunge la acele numere care sa le permita sa formeze o majoritate, prin urmare acesta este un joc deschis", a notat Stefan.

Stefan, care se asteapta la o rata scazuta de participare la alegeri, a mai declarat ca Iohannis va face presiuni pentru un guvern care sa mentina Romania ca "un actor credibil in Uniunea Europeana" si sa contribuie la un mediu de afaceri predictibil si prietenos, mai noteaza Reuters.

Potrivit lui Stefan, in conditiile in care niciun partid nu va castiga majoritatea care sa-i permita formarea pe cont propriu a unui guvern, nu este exclusa numirea unui alt tehnocrat ca prim-ministru.

"Evident, presedintele va fi in cautarea unui prim-ministru. Vom vedea daca este un prim-ministru politic sau unul cu o cariera politica mai scurta, sa nu mai vorbim chiar si de un tehnocrat... exista inca multe semne de intrebare", a declarat Stefan.

Intrebat daca Ciolos si-ar putea pastra postul, Stefan a raspuns: "Este un avantaj pentru politica romaneasca. Vorbind la nivel foarte abstract, eu cred ca Romania si partidele din Romania ar putea avea o sursa valoroasa daca el decide sa intre in arena (dupa alegeri)", mai noteaza Reuters.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei.
Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei. "Nu e ca in cazul Ucrainei, sa faca ce vrea"

Romanii nu ar trebui sa fie ingrijorati de amenintarile venite dinspre Rusia: acesta e mesajul transmis de directorul programului de securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard. Si presedintele Iohannis a raspuns avertismentelor lui Putin.

Klaus Iohannis a dat unda verde pentru urmarirea penala a patru fosti ministri
Klaus Iohannis a dat unda verde pentru urmarirea penala a patru fosti ministri

Presedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului justitiei avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de 4 fosti ministri vizati in dosarul Rompetrol: Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.