Adrian Câciu, înainte de a deveni ministru al Finanţelor: Noi avem 90% babuini antreprenori. Reacţia ministrului

ministrului de Finanțe
Agerpres

Ministrul Finanţelor Adrian Câciu afirma, în februarie 2021, înainte de a deveni membru al Guvernului, că România are 10% antreprenori şi 90% ”babuini antreprenori”, referindu-se la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat.

Comentariul său a fost făcut public miercuri pe Facebook. În replică, ministrul a admis că în trecut, în calitate de analist economic, a folosit deseori termeni de care, astăzi, îi pare sincer rău.

„Problema este că dezechilibrul este la modul în care sunt plătiţi angajaţii în privat, pentru că noi avem doar 10% antreprenori şi restul babuini-antreprenori”, scria Câciu în februarie 2021, răspunzând comentariului unui jurnalist la o postare în care el furniza date prin care demonta ceea ce el numea un fals mit, acela al contribuţiilor semnificative ale sectorului privat la bugetul de stat, potrivit News.ro.

 

El susţinea că 32% din contribuţiile la bugetul de stat provin de la bugetari şi tot ei asigură 32% din cheltuiala anuală cu pensiile.

De altfel, şi ca ministru de Finanţe, Câciu a exprimat în repetate rânduri acelaşi punct de vedere.

La comentariul unui jurnalist potrivit căruia ”100% din ce câştigă bugetarii se plăteşte din ce produc privaţii”, Adrian Câciu l-a corectat, spunând că se plăteşte din taxele a ceea ce produc privaţii şi a făcut afirmaţia referitoare la ”antreprenorii babuini”.

 

Într-o declaraţie făcută anul acesta, în mai, ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu, cataloga drept „total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de angajaţi din sistemul bugetar şi un număr de pensii publice. El spunea că 1,2 milioane de salariaţi de la stat plătesc, conform statisticilor, 32% din volumul contribuţiilor pentru pensii şi 28% din totalul asigurărilor sociale de sănătate.

„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariaţi, avem 1.260.000 de bugetari, deci abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau trei bugetari şi nu ştiu câţi pensionari este total incorectă. Şi vă spun de ce: din perspectiva, de exemplu, a contribuţiilor de asigurări sociale – îmi pare rău că sunt foarte puţini analişti economici care ar putea să facă un astfel de studiu, recomand să se facă acest studiu – o să observaţi că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. Totuşi, 1.200.000 de oameni îşi realizează 32% din acel volum, la asigurări sociale de sănătate, 28%”, a afirmat ministrul.

Reacția lui Adrian Câciu

Ministrul a reacţionat miercuri, tot pe Facebook, afirmând că un dialog purtat cu mult timp în urmă pe reţelele sociale, pe vremea când era ”un simplu analist economic”, este scos din context şi folosit azi ca şi cum aceasta ar fi poziţia aa ca demnitar public.

”Adevărul este simplu: ca ministru de finanţe, îi susţin pe toţi antreprenorii care îşi achită corect taxele sî îşi plătesc cinstit angajaţii. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl reprezint are în derulare 6 programe de sprijin pentru firmele româneşti, totalizând circa 4 miliarde de euro. Pentru toţi ceilalţi, care aleg soluţia evaziunii fiscale, am toleranţă zero. Nu pot să nu recunosc, însă un fapt: ca analist economic, am folosit deseori termeni de care, astăzi, îmi pare sincer rău. Îmi cer scuze pentru toate vorbele grele din trecut şi sper ca faptele mele, respectiv sprijinul pentru mediul antreprenorial românesc, să fie mai importante decât orice declaraţie contondentă, indiferent cât de veche ar fi”, a afirmat Câciu.

Citește și...
Ciucă spune că UDMR a dat explicaţii despre discursul lui Victor Orban în România. Concluzia: Coaliția merge mai departe
Ciucă spune că UDMR a dat explicaţii despre discursul lui Victor Orban în România. Concluzia: Coaliția merge mai departe

Nicolae Ciucă afirmă că liderul UDMR, Kelemen Hunor, a dat explicaţii în şedinţa coaliţiei despre discursul susţinut de Victor Orban în România, iar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că se poate menţine funcţionarea coaliţiei.

Ciucă:
Ciucă: "Plafonarea şi compensarea preţului la energie rămân active". Cerințe speciale pentru ANRE și Ministerul Energiei

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, mecanism de lucru constituit miercuri.

Salariu de 3.600 de euro pe lună pentru un angajat al Primăriei Sector 5. Lefurile bugetarilor vor fi din nou majorate
Salariu de 3.600 de euro pe lună pentru un angajat al Primăriei Sector 5. Lefurile bugetarilor vor fi din nou majorate

Guvernul promite că va majora din nou salariile bugetarilor, așa cum este prevăzut într-un proiect de ordonanță de urgență, pus în dezbatere publică.

Recomandări
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie
Putin i-a spus lui Macron că este de acord cu trimiterea unor experţi AIEA să inspecteze centrala nucleară Zaporojie

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut vineri o convorbire telefonică despre situaţia din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa
Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa

Victimele românului care și-a împușcat colegii de muncă în Spania și urmează să fie eutanasiat peste patru zile, au cerut instanțelor să-i anuleze sfârșitul programat.  

Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon
Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon

Două inspectoare de la Direcția de Antifraudă Fiscală din Capitală și-ar putea petrece următorii ani în spatele gratiilor.