Proteste violente față de arestarea lui Navalnîi pe tot teritoriul Rusiei. Peste 2.500 de persoane au fost reținute

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Rusia la apelul opozantului Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, demonstraţii ilegale în urma cărora au fost reţinute peste 2.500 de persoane şi au avut loc ciocniri în mai multe mari oraşe.

Principalele proteste proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, fiecare cu câte 20.000 de participanţi, potrivit jurnaliştilor AFP. La rândul său, Reuters a estimat că la Moscova s-au adunat cel puţin 40.000 de persoane.

Manifestaţii au avut însă şi în zeci de alte oraşe, o mişcare de o amploare geografică rară în istoria recentă a Rusiei.

Oamenii au scandat "Putin, hoţule!", "Navalnîi, suntem cu tine" sau "Libertate pentru deţinuţii politici!".

Citește și
vaccin
O femeie din Bacău a murit în ziua în care s-a vaccinat. CNCAV: ”Suprapunere de evenimente fără legătură cu vaccinarea”
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

La Moscova, au avut loc ciocniri în mai multe rânduri în cursul după-amiezii, poliţiştii lovindu-i cu bastoane pe manifestanţi, în timp ce aceştia replicau cu bulgări de zăpadă şi alte proiectile.

La începutul serii, sute de persoane s-au adunat la închisoarea Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul Aleksei Navalnîi, în nordul Moscovei. Poliţia a efectuat mai multe arestări şi i-a lovit pe manifestanţi cu bastioane pentru a-i dispersa.

Această mişcare de protest a avut loc cu câteva luni înainte de alegerile legislative prevăzute să aibă loc în toamnă, pe fondul scăderii popularităţii partidului la putere Rusia Unită. Au fost manifestaţiile cele mai importante din ultimii ani, notează AFP.

Leonid Volkov, un membru al echipei lui Navalnîi, a afirmat că "250-300.000 de persoane" au ieşit în stradă în Rusia.

"Este fără precedent", şi-a exprimat el satisfacţia, în direct pe canalul YouTube Navalnîi LIVE, anunţând noi manifestaţii pentru "weekendul viitor".

În capitală, forţele antirevoltă au arestat 952 de persoane, potrivit ONG-ul specializat OVD Info, care a contabilizat în total 2.509 arestări în circa 100 de oraşe din Rusia. La Sankt Petersburg, unde au avut loc protestele de cea mai mare amploare după cele de la Moscova, au fost arestate 373 de persoane.

Iulia Navalnîia, soţia opozantului încarcerat, a fost arestată în timpul protestului de la Moscova, fiind eliberată câteva ore mai târziu.

Alte proteste şi arestări violente au avut loc în Extremul Orient rus, la Vladivostok şi Habarovsk. La Iakuţk, în Siberia, circa o sută de persoane au manifestat la minus 50 de grade Celsius.

Imaginile cu protestatari însângeraţi au circulat pe social media, amintind, potrivit Reuters, de represiunea din Belarus care a urmat după alegerile contestate de la 9 august.

"M-am săturat să-mi fie frică. Nu am venit doar pentru mine şi pentru Navalnîi, ci şi pentru fiul meu, fiindcă nu există un viitor în această ţară", a declarat Serghei Radcenko, de 53 de ani, care a participat la protestul de la Moscova.

La Moscova, unii jurnalişti care relatau despre proteste au fost reţinuţi, fapt denunţat de ambasada SUA.

"Autorităţile ruse arestează protestatari paşnici, jurnalişti", a postat pe Twitter purtătoarea de cuvânt Rebecca Ross. "Pare să fie o campanie concertată de a suprima libertatea de expresie şi dreptul la adunare paşnică".

În timpul protestelor au existat mai multe pene de funcţionare a telefoanelor mobile şi serviciilor de internet, potrivit site-ului de monitorizare downdetector.ru, o tactică folosită uneori de autorităţi pentru a împiedica comunicarea între protestatari.

UPDATE ora 20.00: Poliţia din Moscova a reţinut sâmbătă seară mai mulţi manifestanţi care se adunaseră în împrejurimile închisorii Matroskaia Tişina, unde este deţinut opozantul rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Unii dintre protestatari au fost loviţi cu bastoane, dar sute de persoane de persoane s-au adunat şi au scandat "Libertate!" nu departe de centrul de detenţie din nordul capitalei ruse.

Numeroşi manifestanţi au fugit apoi pentru a scăpa de asaltul poliţiştilor, care au fost desfăşuraţi în număr mare în apropierea închisorii, potrivit unui jurnalist al AFP.

Cel puţin 2.131 de persoane au fost arestate de forţele de ordine în cursul manifestaţiilor pentru susţinerea lui Navalnîi din întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea manifestaţiilor din această ţară.

Cel puţin 759 de persoane au fost reţinute la Moscova, unde 20.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului după-amiază, potrivit AFP, în timp ce Reuters scrie că numărul lor a fost de cel puţin 40.000. Mai multe ciocniri au avut loc între manifestanţi şi poliţişti.

Potrivit dpa, care citează tot OBD-Info, peste 300 de persoane au fost arestate şi în Sankt Petersburg. În total, în circa 100 de oraşe au existat protestatari reţinuţi de poliţie în timpul demonstraţiilor de sâmbătă.

UPDATE ora 18.30: Peste 40 de poliţişti au fost răniţi în timpul protestelor pentru eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi de la Moscova, informează agenţia de ştiri rusă Tass, relatează dpa.

Rănile suferite sunt minore şi nu au necesitat spitalizare. Potrivit agenţiei Ria Novosti, protestatarii au aruncat cu bulgări în oamenii legi, iar trei poliţişti au fost acoperiţi cu vopsea.

Aceste informaţii survin în contextul în care postări circulate online arată reţineri brutale ale manifestanţilor de către membri mascaţi ai forţelor de securitate, notează dpa.

UPDATE ora 17.30: Marea Britanie a îndemnat Rusia să respecte angajamentele sale internaţionale privind respectarea drepturilor omului după reţinerea a peste 1.600 de persoane la Moscova şi în alte oraşe din Rusia în timpul protestelor de sâmbătă.

"Suntem profund preocupaţi de reţinerea protestarilor paşnici şi continuăm să monitorizăm situaţia îndeaproape", a anunţat Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

"Îndemnăm guvernul rus să respecte şi să se conformeze cu angajamentele sale internaţionale în materie de respectare a drepturilor omului şi să-i elibereze pe cetăţenii reţinuţi în timpul demonstraţiilor paşnice", a adăugat Foreign Office.

Poliţia rusă a reţinut până acum 1.614 persoane la protestele neautorizate organizate sâmbătă în întreaga ţară în sprijinul opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi, a anunţat ONG-ul OVD-Info, specializat în monitorizarea protestelor.

UPDATE ora 17.00: Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani, relatează AFP.

"Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia", adresa MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la "ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi".

Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP.

Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

UPDATE ora 15.30: Cel puţin 40.000 de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei pentru a manifesta în semn de sprijin pentru opozantul încarcerat Aleksei Navalnîi, estimează Reuters.

Autorităţile au anunţat că protestele din Moscova şi zeci de alte oraşe sunt ilegale şi poliţia a reţinut 1.090 de persoane, potrivit ONG-ului OVD-Info, care monitorizează protestele.

UPDATE ora 15.00: Poliţia rusă a reţinut-o pe Iulia Navalnîi, soţia principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, după cum a anunţat chiar ea pe contul de Instagram, dintr-o dubă a poliţiei.

Potrivit agenţiei de presă britanice, care citează organizaţia neguvernamentală OVD-Info, ce ţine evidenţa numărului de arestări la proteste, poliţia rusă a reţinut 863 de persoane la mitingurile pro-Navalnîi din întreaga Rusie.

Din Moscova la Vladivostok, echipa lui Navalnîi, care a fost otrăvit în august anul trecut cu agent neurotoxic Noviciok de tipul celor dezvoltaţi în fosta Uniune Sovietică, a difuzat apeluri la proteste în 65 de oraşe ruse.

Primele manifestaţii au avut loc sâmbătă în Extremul Orient rus, unde câteva mii de persoane au ieşit în stradă în Vladivostok şi Habarovsk, iar importante efective de poliţie au fost desfăşurate, potrivit susţinătorilor lui Navalnîi.

Circa 50 de protestatari au fost arestaţi în 10 oraşe ruseşti în jurul orei 06:30 GMT, potrivit organizaţiei neguvernamentale OVD-info, specializată în contabilizarea arestărilor la manifestaţii.

Mai multe imagini din timpul protestelor sunt disponibile în galeria foto a articolului.

În capitală, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii urmează să se reunească la ora locală 14:00 (11:00 GMT) în piaţa Puşkin. Poliţia moscovită a promis deja "să reprime fără întârziere" orice adunare neautorizată, iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie de coronavirus.

Cu toate acestea, soţia lui Navalnîi, Iulia, şi-a anunţat pe Instagram intenţia de a manifesta la Moscova pentru soţul ei "pe care nu-l va abandona niciodată".

Navalnîi a fost spitalizat la Berlin pentru tratament, iar săptămâna trecută, la întoarcerea la Moscova, a fost reţinut chiar pe aeroport şi se află acum în arest preventiv, în aşteptarea mai multor proceduri judiciare care îl vizează. Printre altele, autorităţile ruse au comunicat că el ar putea fi considerat vinovat de încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări cu suspendare din 2014.

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
OMS: Măştile din pânză rămân la fel de eficiente
OMS: Măştile din pânză rămân la fel de eficiente

Măştile din pânză sunt în continuare la fel de eficiente, chiar şi în faţa noilor mutaţii ale coronavirusului, deoarece modul de transmitere este acelaşi, a transmis vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

O femeie din Bacău a murit în ziua în care s-a vaccinat. CNCAV: ”Suprapunere de evenimente fără legătură cu vaccinarea”
O femeie din Bacău a murit în ziua în care s-a vaccinat. CNCAV: ”Suprapunere de evenimente fără legătură cu vaccinarea”

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a transmis că o femeie de 73 de ani din Bacău, vaccinată în cursul zilei şi care nu a prezentat reacţii imediat după prima doză, a murit la câteva ore după.

Boris Johnson: Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală
Boris Johnson: Varianta britanică a noului coronavirus este mai letală

Varianta britanică a noului coronavirus, mai contagioasă, pare a fi legată de o mortalitate mai mare, a declarat, vineri, premierul Boris Johnson, citat de AFP, informează News.ro. 

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar
UE avertizează: Un tir cu rachetă intercontinentală rusă în Ucraina ar "marca o escaladare clară" din partea lui Putin

Un tir cu rachetă intercontinentală a Rusiei împotriva Ucrainei ar "marca o escaladare clară" din partea lui Vladimir Putin, a apreciat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.