VIDEO. Rușii au lăsat ușile depozitelor deschise. Dronele Ucrainei au intrat și au aruncat în aer tancuri și camioane
Aparent încurajată de cucerirea de către Rusia a orașului Avdiivka, un fost bastion ucrainean din estul Ucrainei, armata rusă ar fi trimis unele dintre cele mai bune vehicule blindate în sudul Ucrainei, în așteptarea unei ofensive separate.
Dar forțele ucrainene au localizat depozitele în care rușii depozitau tancurile T-72 și T-80, un vehicul de luptă BMP-3 și un vehicul de geniu BREM.
Apoi, câțiva operatori ucraineni foarte pricepuți în mânuirea dronelor, din Brigada Prezidențială Separată, au dirijat aparatele încărcate cu explozibil prin ușile deschise ale depozitelor și au demolat vehiculele din interior.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
"Ca într-un poligon de tragere", potrivit agenției de presă ucrainene Censor, citată de Forbes.
Imediat, depozitele au luat foc. Iar vehiculele din interior - două tancuri, un BREM, un BMP și mai multe camioane cu arme și camioane de aprovizionare, în valoare totală de milioane de dolari - au ars.
Există chiar și o înregistrare video a întregului dezastru.
⚡️????????Ukrainian military personnel from the Presidential Brigade destroyed ????????Russian equipment in the hangar:
▪️ Two C60 installations based on ZIL
— ????????Ukrainian Front (@front_ukrainian) February 20, 2024
▪️ Two T72 tanks
▪️ BMP-3
▪️ Rare Terminator armored combat vehicle
▪️ Gazelle
▪️ Two Urals from BC pic.twitter.com/xvFoYKh2Tc
Cât i-a costat acest atac pe ucraineni? Doar 5.000 de dolari, potrivit Censor.
Raidul dronelor este remarcabil nu doar pentru abilitatea extremă a operatorilor ucraineni, ci și pentru raza aparentă de acțiune a atacului.
Este puțin probabil ca armata rusă să depoziteze tancuri și BMP-uri în depozite aflate în raza normală de acțiune a dronelor FPV ucrainene, iar explicația este că ucrainenii au extins raza de acțiune a cvadricopterelor lor de tip "first-person", cu o dronă "repetitoare" mai mare, care a captat și retransmis semnalele de comandă ale FPV-urilor.
Cu ajutorul unei drone repetitoare, un FPV ar putea avea o rază de acțiune de peste 16 km.
Dar dacă ucrainenii ar putea localiza un complex de depozite plin de tancuri la 16 km în spatele liniei frontului, de ce să nu-l atace cu arme mult mai grele decât dronele - artilerie, rachete, chiar și bombe cu alunecare - și să garanteze distrugerea instantanee a întregului complex?
Răspunsul este evident. Statele Unite au fost principalul furnizor al munițiilor grele ale Ucrainei, iar republicanii ”aliniați cu Rusia” din Congresul SUA au refuzat din octombrie să voteze un nou ajutor pentru Ucraina. Astfel că forțele ucrainene rămân fără cele mai grele arme ale lor.
Totuși, nu au rămas fără drone. O rețea de mii de mici ateliere răspândite în întreaga Ucraină și finanțate în mare parte din mici donații, produce cel puțin 50.000 de drone FPV pe lună.
Din ce în ce mai mult, aceste drone de 500 de dolari fac munca pe care artileria ar face-o mai rapid și mai distructiv.
În acest sens, atacul de acum de la depozit este o veste proastă pentru Ucraina. Da, este jenant pentru ruși că au pierdut, la kilometri distanță de front, aproape o companie de vehicule în favoarea unei mâini de drone minuscule.
Dar este la fel de îngrozitor pentru ucraineni faptul că nu au avut de ales decât să atace cu drone în loc de, să spunem, rachete M30/31 - mai notează jurnaliștii de la Forbes.