Vesti triste pentru gurmanzi: cel mai bun bucatar si-a inchis restaurantul

×
Codul embed a fost copiat

Exista insa si o veste buna: spaniolul renunta la milioanele de clienti ca sa se apuce de predat. Are de gand sa infiinteze o adevarata academie de gatit, accesibila oricui are o conexiune la internet.

Ferran Adria nu face mancare, ci o forma de arta culinara imbinata cu stiinta. Asa cum marii creatori de moda fac haute couture, el face haute cuisine. Restaurantul sau din Catalunia, El Bulli, a facut istorie.

De acolo, Ferran si discipolii sai au revolutionat notiunea de mancare. Restaurantul ar fi fost o mina de aur, daca Adria l-ar fi condus ca un om de afaceri si nu ca un artist. Anual, un milion de oameni incercau sa obtina o masa la El Bulli, dar numai cateva mii de norocosi erau primiti.

Restaurantul functiona doar cateva luni, iar rezervarile se faceau intr-o singura zi. Dupa ani de zile de excentricitati si experimente, Adria a fost nevoit sa capituleze in fata legilor economice si a anuntat ca inchide localul. El, insa, nu se pensioneaza.

Maestrul a anuntat ca El Bulli se va transforma intr-un "centru de creativitate culinara", o platforma digitala prin intermediul careia bucatarii de oriunde vor putea face schimb de secrete.

Citește și
Toba si carnati
Gastronomie romaneasca: branza gustoasa, muschiulet si carnati cu iz de fum

Ferran Adria si-a anuntat planurile la Madrid Fusion, congresul international al bucatarilor. Restaurantul sau va deveni fundatia El Bulli in luna iulie.

Articol recomandat de sport.ro
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Ce face marea campioană Monica Roșu, la 20 de ani după ce s-a retras din gimnastică. "E o altă carieră"
Citește și...
Cina de maxima securitate! O inchisoare din Italia, restaurant de succes
Cina de maxima securitate! O inchisoare din Italia, restaurant de succes

Satui de restaurantele si pizzeriile clasice, locuitorii Toscanei experimenteaza lucuri noi. Mai exact, o data pe luna pot cina intr-o inchisoare de maxima securitate.

Gastronomie romaneasca: branza gustoasa, muschiulet si carnati cu iz de fum
Gastronomie romaneasca: branza gustoasa, muschiulet si carnati cu iz de fum

Cine nu viseaza sa gaseasca asa ceva in camara. Si poate nu o sa credeti, dar din ce in ce mai multi au parte de asemenea bunatati.

Inca un record romanesc: friptura de 210 pui intr-o tigaie de 15 metri
Inca un record romanesc: friptura de 210 pui intr-o tigaie de 15 metri

De multe mai avem noi nevoie, insa la batut recorduri stam cel mai bine. De pilda v-ati gandit vreodata cati pui incap intr-o tigaie? Duminica, la Cluj-Napoca, bucatarii au demonstrat ca daca vasul are 15 metri in diametru pot frige lejer 210 zburatoare.

Recomandări
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ
ANM a prelungit avertizările de vreme rea: vânt puternic, ninsori și viscol. HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică și mai multe atenționări și avertizări Cod Galben și Cod Portocaliu, ce vizează intensificări ale vântului, ninsori, polei și viscol, în mare parte din țară.

Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina
Volodimir Zelenski ar urma să facă o concesie majoră pentru pace în Ucraina

Rusia a lovit fără milă blocuri de locuințe, chiar și în ziua de Crăciun. Valul de drone și rachete a ucis joi cel puțin 5 oameni și a rănit zeci, în mai multe orașe ucrainene.

Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate
Plan Roșu de Intervenție activat, în urma unui accident între 10 mașini, în județul Olt. 27 de persoane implicate

Un accident de amploare s-a produs pe Drumul Expres 12, în zona localității Optași Măgura, județul Olt, unde 10 autoturisme au fost implicate într-o coliziune în care se aflau aproximativ 27 de persoane.