Vesti triste pentru gurmanzi: cel mai bun bucatar si-a inchis restaurantul
Exista insa si o veste buna: spaniolul renunta la milioanele de clienti ca sa se apuce de predat. Are de gand sa infiinteze o adevarata academie de gatit, accesibila oricui are o conexiune la internet.
Ferran Adria nu face mancare, ci o forma de arta culinara imbinata cu stiinta. Asa cum marii creatori de moda fac haute couture, el face haute cuisine. Restaurantul sau din Catalunia, El Bulli, a facut istorie.
De acolo, Ferran si discipolii sai au revolutionat notiunea de mancare. Restaurantul ar fi fost o mina de aur, daca Adria l-ar fi condus ca un om de afaceri si nu ca un artist. Anual, un milion de oameni incercau sa obtina o masa la El Bulli, dar numai cateva mii de norocosi erau primiti.
Restaurantul functiona doar cateva luni, iar rezervarile se faceau intr-o singura zi. Dupa ani de zile de excentricitati si experimente, Adria a fost nevoit sa capituleze in fata legilor economice si a anuntat ca inchide localul. El, insa, nu se pensioneaza.
Maestrul a anuntat ca El Bulli se va transforma intr-un "centru de creativitate culinara", o platforma digitala prin intermediul careia bucatarii de oriunde vor putea face schimb de secrete.
Ferran Adria si-a anuntat planurile la Madrid Fusion, congresul international al bucatarilor. Restaurantul sau va deveni fundatia El Bulli in luna iulie.