Venezuela, în întuneric de peste 90 de ore. Scene dramatice filmate în spitale


Ultimul update: Luni 11 Martie 2019 20:19
Data publicarii: Luni 11 Martie 2019 19:43
Categorie: Stiri externe

Juan Guaido, preşedintele autoproclamat al Venezuelei, recunoscut de peste 50 de ţări, a cerut parlamentului să decreteze stare de urgenţă.

Măsura intervine în contextul în care, de peste 90 de ore, ţara este paralizată de o uriaşă pană de curent.

De joia trecută, capitala Caracas şi aproape toate cele 23 de state în care este împărţită Venezuela sunt paralizate de o pană de curent fără precedent. Haosul creat a dus la înmulţirea jafurilor, anularea curselor aeriene, supendarea cursurilor în şcoli şi întreruperea lucrului.

Fără energie nu funcţionează nici pompele de apă curentă, nici telefoanele fixe, nici internetul.

În spitalele, aflate oricum oricum într-o stare jalnică, lipsa curentului pune în primejdie de moarte pacienţii de la terapie intensivă şi bebeluşii născuţi prematur. Câteva asistente s-au filmat în timp ce ventilează manual, pe balon, copilaşii fragili din incubatoare.

15 pacienţi suferind de boli renale ar fi murit deja în ultimele zile din cauza imposibilităţii de a li se face dializă. Alţi zece mii de bolnavi care depind de dializă sunt în pericol.

Patrick Oppman, Caracas: ”Am găsit oameni stând întinşi ori chiar dormind pe podea cu copiii în braţe în cozi care se răsucesc în întregul aeroport. N-am văzut în viaţa mea asemenea cozi. Curent nu, doar generatorul asigură un minimum de electricitate, nu merge aerul condiţionat , tabelele pe care ar trebui să fie anunţate plecările şi sosirile nu funcţionează. Aşa că e foarte dificil să obţii informaţii. Pentru oameni este foarte frustrant să aştepte la nesfârşit în beznă. Filmăm cu telefonul pentru că nu ni s-a permis să intrăm cu camere.”

Guvernul atribuie însă pana de curent unui "război al electricităţii" condus de Statele Unite şi de liderul opoziţiei. Preşedintele contestat Nicolas Maduro a denunţat un sabotaj care ar fi paralizat hidrocentrala Guri situată în sudul Venezuelei. Aceasta furnizează 80% din necesarul ţării. Însă experţii pun până de curent pe seama lipsei de investiţii din partea guvernului în întreţinerea infrastructurii.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Venezuelenii trăiesc în beznă de câteva zile. Maduro acuză „atacuri cibernetice”
Haos în Venezuela, după ce ţara a rămas fără curent. Jafuri pe străzi, spitale închise
VIDEO PROTVPLUS.RO