Uniunea Europeană a ridicat nivelul alertei privind epidemia de coronavirus

Ultima actualizare: 02-03-2020 14:04
Ursula von der Leyen
Pro TV

Nivelul de risc privind coronavirusul în Uniunea Europeană a trecut de la moderat la ridicat, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

''Centrul european pentru controlul şi prevenirea bolilor infecţioase (ECDC) a anunţat astăzi că nivelul de risc a fost adus de la moderat la ridicat pentru locuitorii din Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, virusul continuă să se propage'', a afirmat Von der Leyen

Von der Leyen a făcut această afirmaţie într-o conferinţă de presă, la care au participat comisarii europeni Janez Lenarcic (gestionarea crizelor), Stella Kyriakides (sănătate şi siguranţă alimentară), Ylva Johansson (afaceri interne), Adină Vălean (transporturi) şi Paolo Gentiloni (economie).

"Italia se află în fața unei situații care este diferită față de alte țări. Trebuie să ne pregătim. După cum am spus, ceea ce este crucial în aceste moment este coordonarea la nivel european", a precizat Von der Leyen.

La rândul său, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a afirmat că, până în prezent, există 2.100 de cazuri de coronavirus în 18 state membre ale Uniunii Europene. Dintre acestea, 48 de cetăţeni ai UE au decedat din cauza coronavirusului.

De partea sa, comisarul european Ylva Johansson a precizat că nu există semnale că statele UE doresc să introducă controale frontaliere interne ca urmare a epidemiei de coronavirus.

Comisarul european Paolo Gentiloni a menţionat că este prematur să se măsoare impactul economic al epidemiei de coronavirus, dar a precizat că Uniunea Europeană este pregătită să folosească toate opţiunile de politică pentru a salvgarda creşterea economică în faţa riscurilor care decurg din actuala criză cauzată de coronavirus.

Potrivit reprezentantului CE, un răspuns fiscal coordonat la coronavirus trebuie să fie dat la momentul oportun, Gentiloni precizând că va analiza cererile pentru o flexibilitate fiscală în acest context. El a adăugat că importurile europene de materii prime dinspre China înregistrează o scădere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO