Ungaria: „SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, dar presează UE să impună sancțiuni Moscovei”. Prietenia cu Putin

centrala nucleara sua
Shutterstock

SUA și-au dublat importurile de uraniu din Rusia, în timp ce face presiuni asupra Uniunii Europene să extindă sancțiunile asupra Moscovei, a declarat luni Peter Szijjarto, ministrul manghiar de Externe.  

Energia nucleară ar putea fi o platformă excelentă pentru o cooperare pragmatică, bazată pe interese comune, între est şi vest, deoarece simţul raţiunii ar trebui păstrat chiar şi în cazul unui conflict, iar de pe urma acestui lucru toată lumea ar avea numai de câştigat, a declarat luni la Praga ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, potrivit Hirado.

Oficialul maghiar a făcut și o dezvăluire foarte interesantă cu privire la natura relațiilor dintre SUA și Rusia, în ciuda discursurilor publice extrem de agresive ale Washingtonului la adresa Moscovei, pe fondul războiului declanșat de Putin în Ucraina.

Astfel, conform agenției maghiare de stat citate, Peter Szijjarto a spus ”că în timp ce sunt exercitate presiuni pentru extinderea sancţiunilor europene, în prima jumătate a acestui an Statele Unite ale Americii şi-au dublat importurile de uraniu din Rusia”.

Ministrul maghiar de Externe a vorbit din nou în favoarea cooperării civilizate între est şi vest. “Nu pentru că suntem fani ai lui Putin, prieteni ai ruşilor sau propagandişti ai Kremlinului, ci exclusiv din cauza intereselor naţionale, pentru că nu vrem ca energia nucleară să devină un ostatic în acest conflict dintre est şi vest”, a explicat Peter Szijjarto.

Citește și
viktor orban
Viktor Orban, declarații explozive: „Noi, Ungaria, suntem aliat al SUA, dar ne tratează mai rău ca pe Rusia”
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

Szijjarto: Politica de sancțiuni a fost un eșec total

La Congresul Industriei Energiei Atomice din Europa Centrală şi de Est, şeful diplomaţiei ungare a subliniat că Europa se confruntă cu cele mai grave provocări economice şi de securitate din ultimele decenii, iar elementul esenţial al acestora este criza energetică.

Bătrânul continent nu a reuşit să ofere răspunsuri adecvate la războiul din Ucraina, politica de sancţiuni a fost un eşec total, cantitatea de resurse energetice a scăzut semnificativ, iar preţul energiei a crescut, ceea ce reduce serios şi competitivitatea, a spus Szijjártó.

Privind situaţia în termeni raţionali, se poate observa că fără energie nucleară, economia europeană nu îşi va putea redobândi competitivitatea şi nu vor fi atinse nici obiectivele de protecţie a mediului, a explicat ministrul.

Potrivit lui Péter Szijjártó, crearea coaliţiei nucleare conduse de francezi, care are deja şaisprezece membri, reprezintă o evoluţie pozitivă. În opinia sa, este un obiectiv necesar ca până în 2050, în Uniunea Europeană să fie creată o capacitate de energie nucleară de 150 de gigawaţi, iar pentru asta trebuie construite 30-40 de reactoare noi, fiind necesară şi prelungirea duratei de viaţă a unor centrale existente.

Despre tehnologia centralelor nucleare modulare: ”Toată lumea vorbește despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”

Ministrul ungar a subliniat că astăzi toată lumea aşteaptă mici centrale nucleare modulare (SMR), însă deocamdată “acestea sunt ca soţia lui Columbo: toată lumea vorbeşte despre ea, dar nimeni nu a văzut-o încă”. Politicianul şi-a exprimat speranţa că în viitor acest lucru se va schimba.

Péter Szijjártó a subliniat că este foarte important să luptăm împotriva discriminării şi a standardelor duble în producţia de energie nucleară, însă, din fericire, marea majoritate a ţărilor din Europa Centrală are o abordare sănătoasă a problemei.

În acest sens, ministrul a vorbit şi despre încercările constante de a accepta sancţiunile industriei nucleare, şi a declarat că Ungaria nu va fi de acord cu astfel de măsuri, pentru că i-ar prejudicia grav securitatea naţională şi interesele economice naţionale.

Ministrul a abordat şi situaţia din Ungaria. În acest sens, a arătat că prin extinderea centralei nucleare de la Paks, guvernul maghiar intenţionează să obţină neutralitatea climatică până în 2050.

Ungaria salută aprobarea ”miraculoasă” din partea UE a contractului cu Rosatom

Deja acum 63% din producţia de energie electrică este sustenabilă, aproximativ 85% din aceasta fiind asigurată de reactoarele de la Paks, a spus Szijjártó.

Ministrul a subliniat că noile blocuri, care au o capacitate totală de 2400 de megawaţi şi care vor fi construite în cadrul proiectului internaţional, vor preveni anual emisii de 17 milioane de tone de dioxid de carbon.

“Totuşi, ce anume este verde şi durabil, dacă nu energia nucleară? Bineînţeles că nu primim răspuns la această întrebare. Singurul răspuns este nu. Dacă întrebăm de ce, atunci răspunsul este “numai aşa”, a spus Szijjártó.

Politicianul ungar a salutat faptul că a fost aprobată “în mod miraculos” din partea Comisiei Europeene modificarea contractului de finanţare şi executare cu Rosatom în numai o lună, ceea ce a simplificat în mod semnificativ procesul birocratic lent.

Articol recomandat de sport.ro
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Un europarlamentar intră în acționariatul lui CFR Cluj: ”Nu poți să refuzi o astfel de ofertă!”
Citește și...
Budapesta nu e de acord cu politica UE dar vrea dobânzile ei mici. Ungaria, împrumut de urgență de 3,9 mld. de euro de la CE
Budapesta nu e de acord cu politica UE dar vrea dobânzile ei mici. Ungaria, împrumut de urgență de 3,9 mld. de euro de la CE

Guvernul de la Budapesta a solicitat joi seară un împrumut de urgență de 3,9 miliarde de euro din PNRR de la Comisia Europeană, anunță presa maghiară.

Viktor Orban, declarații explozive: „Noi, Ungaria, suntem aliat al SUA, dar ne tratează mai rău ca pe Rusia”
Viktor Orban, declarații explozive: „Noi, Ungaria, suntem aliat al SUA, dar ne tratează mai rău ca pe Rusia”

Viktor Orban, premierul Ungariei, s-a întâlnit din nou cu celebrul prezentator TV Tucker Carlson, iar în cadrul interviului, liderul de la Budapesta a făcut declarații incendiare.

Lovitură pentru Viktor Orban. Ungaria va rata ţinta de deficit în acest an.
Lovitură pentru Viktor Orban. Ungaria va rata ţinta de deficit în acest an. "Pot confirma că şansele sunt mici"

Deficitul bugetar al Ungariei va depăşi anul acesta ţinta Guvernului, deoarece declinul economiei provoacă dificultăţi politicii fiscale, se arată într-un sondaj realizat de Bloomberg News.

Ungaria vrea ca interdicţia privind importul de cereale din Ucraina să rămână în vigoare şi după 15 septembrie
Ungaria vrea ca interdicţia privind importul de cereale din Ucraina să rămână în vigoare şi după 15 septembrie

Ungaria vrea ca interdicţia UE privind vânzările interne de cereale ucrainene să fie extinsă în cele cinci state membre ale UE care se învecinează cu Ucraina, după ce măsura actuală se încheie la 15 septembrie.

Bloomberg: Ungaria a ieşit probabil din recesiune, în timp ce România înregistrează progrese constante ale economiei
Bloomberg: Ungaria a ieşit probabil din recesiune, în timp ce România înregistrează progrese constante ale economiei

Un studiu realizat de Bloomberg în rândul economiştilor prezintă situația actuală a câtorva state din UE, printre care și România.

Recomandări
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin:
Curaj fără limite. Locuitorii din Harkov sfidează tăvălugul rusesc și îi spun lui Putin: "Nu există panică! Nimeni nu fuge"

La 50 de kilometri spre nord, forțele ruse invadează din nou. Dar în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, viața continuă sub amenințarea atacurilor rusești, informează CNN. Nimeni nu se teme trupele lui Putin. 

Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european
Transformarea industrială a României: Depozitele aproape de București, noul hub european

Într-una dintre halele închiriate de o companie austriacă, lângă București, milioane de pachete cu haine și încălțăminte sunt depozitate, urmând ca, atunci când sunt comandate de clienții români, dar și străini, să plece direct spre ei.

 

Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit
Lupta pentru putere în SUA se duce cu vorbe grele. Trump și Biden s-au numit "prost" sau "ratat" într-un duel la distanță

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas, în faţa unor susţinători a armelor.