Un înalt oficial din Qatar susține că este ținut „împotriva voinței sale” în Emiratele Arabe

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 15 Ianuarie 2018 10:23
Categorie: Internaţional
Seic

Șeicul Abdullah bin Ali al-Thani, care a jucat un rol important în negocierile cu Arabia Saudită, în perioada crizei diplomatice din Qatar, susține că este ținut în Emiratele Arabe Unite împotriva voinței sale.

 

Într-un filmuleț postat pe YouTube, duminică, el a afirmat că cel care a dispus reținerea sa este prințul din Abu Dhabi, despre care susține că „va fi complet responsabil” dacă i se întâmplă ceva. Pe de altă parte, un oficial din Emiratele Arabe a negat acuzațiile, scrie BBC News.

În filmarea video, Abdullah bin Ali al-Thani – care este și rudă a actualului emir al Qatarului -, stă pe un scaun și vorbește direct spre cameră, spunând: „Sunt în prezent în Abu Dhabi, unde șeicuk Mohamed mă ține ostatic. Nu mă găzduiește, ci snt reținut. Mi-au zis să nu mă mut. Aș dori să vă informez că dacă mi se va întâmpla ceva, Qatarul nu va avea nicio vină”.

El a continuat precizând: „Mi-au zis să nu plec. Mă tem că mi se poate întâmpla orice și că vor fi învinuiți oamenii din Qatar. Sunt invitat al șeicului Mohammed și dacă mi se întâmplă ceva, e vina lui.”

Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, Ali Rashid al-Nuami, care deține funcția de șef al Departamentului de Educație și al Centrului Antiterorism, a precizat că șeicul Abdullah poate pleca „oricând își dorește”.

Șeicul Abdullah a încheiat o înțelegere cu Arabia Saudită, care le permite pelerinilor din Qatar să pătrundă în țară, după ce Arabia Saudită și alte țări din regiune au rupt legăturile cu Qatarul, în iunie 2017.

„Este o întorsătură neașteptată față de anul trecut, când acest șeic a apărut in senin ca un jucător semnificativ în conflictul politic. A câștigat printr-o înțelegere diplomatică, pentru a convinge Arabia Saudită să redeschidă granițele la granița cu Qatar, pentru ca cetățenii să poată participa la Hajj. Este un descendent al părintelui fondator al Qatarului, are mulți adepți”, comentează editorul BBC Sebastian Usher.

Seic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: BBC NEWS

Arabia Saudita avertizeaza ca internationalizarea pelerinajului musulman este
Arabia Saudita avertizeaza ca internationalizarea pelerinajului musulman este "o declaratie de razboi". Reactia Qatarului
Cine ar fi comandat atacurile informatice care au declansat criza din Qatar. Dezvaluirile serviciilor americane de informatii
Cine ar fi comandat atacurile informatice care au declansat criza din Qatar. Dezvaluirile serviciilor americane de informatii
Emiratele Arabe Unite vor avea un Minister al Fericirii. Principalul obiectiv,
Emiratele Arabe Unite vor avea un Minister al Fericirii. Principalul obiectiv, "crearea de bine social si de satisfactie"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Charles Michel
Premierul belgian Charles Michel şi-a anunţat demisia
Țara membră NATO care și-a deconspirat accidental toți agenții secreți
Fetiță diagnosticată cu o formă rară de cancer, vindecată miraculos. Reacția medicilor
Recompensă record oferită de o companie pentru a trăi un an fără smartphone
Ce a pățit un tânăr care și-a încurajat iubita să-și decapiteze părinții „păcătoși”
Braconier obligat de judecător să se uite o dată pe lună la filmul de animație Bambi
Carabinieri
O româncă a drogat și jefuit un pensionar, în Italia. Suma cu care a dispărut din țară
Televiziunea publică, noua ţintă a ungurilor scoşi în stradă de măsurile guvernului Orban
Un constănțean a fost extrădat din Canada, la peste 20 de ani de la comiterea unei crime
Lovitură pentru unul dintre cei mai puternici șefi din televiziunea americană, acuzat de hărțuire
Ce a pățit un bărbat care și-a rugat prietenul să-i trimită ulei de canabis „pentru artrită”
Studentă șantajată de profesor. A amenințat-o că o pică dacă nu întreține relații sexuale cu el