Un înalt oficial din Qatar susține că este ținut „împotriva voinței sale” în Emiratele Arabe


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 15 Ianuarie 2018 10:23
Categorie: Stiri externe
Seic

Șeicul Abdullah bin Ali al-Thani, care a jucat un rol important în negocierile cu Arabia Saudită, în perioada crizei diplomatice din Qatar, susține că este ținut în Emiratele Arabe Unite împotriva voinței sale.

 

Într-un filmuleț postat pe YouTube, duminică, el a afirmat că cel care a dispus reținerea sa este prințul din Abu Dhabi, despre care susține că „va fi complet responsabil” dacă i se întâmplă ceva. Pe de altă parte, un oficial din Emiratele Arabe a negat acuzațiile, scrie BBC News.

În filmarea video, Abdullah bin Ali al-Thani – care este și rudă a actualului emir al Qatarului -, stă pe un scaun și vorbește direct spre cameră, spunând: „Sunt în prezent în Abu Dhabi, unde șeicuk Mohamed mă ține ostatic. Nu mă găzduiește, ci snt reținut. Mi-au zis să nu mă mut. Aș dori să vă informez că dacă mi se va întâmpla ceva, Qatarul nu va avea nicio vină”.

El a continuat precizând: „Mi-au zis să nu plec. Mă tem că mi se poate întâmpla orice și că vor fi învinuiți oamenii din Qatar. Sunt invitat al șeicului Mohammed și dacă mi se întâmplă ceva, e vina lui.”

Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, Ali Rashid al-Nuami, care deține funcția de șef al Departamentului de Educație și al Centrului Antiterorism, a precizat că șeicul Abdullah poate pleca „oricând își dorește”.

Șeicul Abdullah a încheiat o înțelegere cu Arabia Saudită, care le permite pelerinilor din Qatar să pătrundă în țară, după ce Arabia Saudită și alte țări din regiune au rupt legăturile cu Qatarul, în iunie 2017.

„Este o întorsătură neașteptată față de anul trecut, când acest șeic a apărut in senin ca un jucător semnificativ în conflictul politic. A câștigat printr-o înțelegere diplomatică, pentru a convinge Arabia Saudită să redeschidă granițele la granița cu Qatar, pentru ca cetățenii să poată participa la Hajj. Este un descendent al părintelui fondator al Qatarului, are mulți adepți”, comentează editorul BBC Sebastian Usher.

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO