Un decor celebru din Star Wars risca sa fie inghitit de nisip. Autoritatile din Tunisia cer ajutor international

Ultima actualizare: 12-04-2014 00:16
mos espa 1

O campanie internationala de strangere de fonduri are ca scop reamenajarea “Mos Espa”, orasul natal al lui Anakin Skywalker, personajul principal al seriei “Star Wars”, cel care a devenit ulterior Darth Vader.

Zona in care s-au filmat numeroase scene din serial risca sa fie inghitita de nisip, scrie Business Insider.

Ministerul Turismului din Tunisia a lansat campania “Salvati Mos Espa”, avand ca scop strangerea sumei de 137.000 de euro pentru reconstructia decorului celebru din seria “Star Wars”. Orasul a fost construit special in anul 1990 si a fost folosit in timpul filmarilor pentru primul episod, “The Phantom Menace” (n.r. Amenintarea Fantomei).

Sursa foto: www.facebook.com/SaveMosEspaTunisia

“Orasul Mos Espa este localizat intr-o regiune in care se produc rafale de vant puternic, fiind pus in pericol de dunele de nisip care se deplaseaza aproximativ 15 metri pe an din aceasta cauza. O duna a ingropat deja zece la suta din regiune”, a spus Nabil Gasmi, membru al unei organizatii turistice care s-a alaturat initiativei ministerului tunisian. “Am reusit sa inlaturam 8.000 de metri cubi de nisip in 12 zile. Din pacate, o parte din decor s-a daramat”, a declarat acesta reporterilor.

 

Sursa foto: www.facebook.com/SaveMosEspaTunisia

Investitia statului a fost de 73.000 de euro, sperand ca restul bugetului sa fie obtinut din sponsorizari.

Fahmi Houki, unul din oficialii ministerului, a explicat ca solutia de inlaturare a nisipului este una temporara, dunele de nisip miscandu-se in continuu din cauza rafalelor de vant.

Dezgroparea decorului celebru este o varianta pe termen scurt, estimarile indicand ca locul ar urma sa fie acoperit din nou de nisip in 10 ani.

 

Sursa foto: www.facebook.com/SaveMosEspaTunisia

Turismul din Tunisia a avut de suferit de pe urma violentelor si instabilitatii politice din 2011. Demonstratiile si revoltele au inceput din cauza somajului, inflatiei de alimente, coruptiei, libertatii de exprimare si a conditiilor de trai. Protestele au dus la indepartarea de la putere a presedintelui Zine El Abidine Ben Ali, care a demisionat si a fugit din Tunisia la 14 ianuarie 2011, dupa 23 ani de putere.

Noul ministru al Turismului, Amel Karboul, a spus ca intentioneaza sa imbunatateasca imaginea turistica a Tunisiei prin promovarea unor destinatii de vacanta de pe coasta, precum Ong Jmel, regiunea in care a fost amenajat orasul cunoscut din “Star Wars”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO