Ucigasul din Norvegia, Anders Breivik, declarat sanatos psihic - suficient cat sa fie pedepsit

Dată publicare: 10-04-2012 14:08
Dată actualizare: 08-10-2012 07:04


Anders Behring Breivik

A doua evaluare psihologica efectuata in cazul lui Anders Behring Breivik arata ca ucigasul din Norvegia avea discernamant in momentul comiterii crimelor, astfel incat poate fi condamnat pentru faptele sale.

Aceste noi rezultate vin in contradictie cu evaluarea anterioara din luna noiembrie, care l-a declarat "nebun cu acte in regula", potrivit BBC News. Astfel, Breivik se va afla in fata instantei
la inceputul saptamanii viitoare, unde va da socoteala pentru crimele comise in iulie 2011, cand a ucis 77 de persoane. El si-a recunoscut faptele.

Problema discernamantului sau urma sa ii hotarasca soarta - in functie de rezultate el urmand sa fie condamnat la inchisoare sau trimis intr-o unitate medicala de specialitate. Aceasta a doua evaluare a fost apobata de un tribunal in luna ianuarie, in urma unul val de critici ale opiniei publice privind nebunia sa. Printre opiniile exprimate atunci au fost si cele care afirmau ca este foarte greu pentru o persoana bolnava psihic sa puna la cale atat de minutios acele atacuri bine organizate.

De altfel, chiar si Breivik insusi a caracterizat prima evaluare ca fiind o "minciuna", sustinand ca 80% dintre concluzii sunt gresite. Intr-o scrisoare trimisa tabloidului norvegian Verdans Gang, el spunea trimiterea sa intr-o institutie psihiatrica ar insemna pentru el o "soarta mai rea decat moartea". "Sa trimiti un activist politic intr-un spital de nebuni este mai rau decat sa-l omori", a scris el.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO