Erdogan, gata sa isi retraga toate angajamentele de a nu aplica pedeapsa cu moartea. "Exista in SUA? In Rusia? In China?"

Ultima actualizare: 22-07-2016 07:26
erdogan

 Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, considera ca tara sa isi poate retrage angajamentul asumat fata de Consiliul Europei si fata de Uniunea Europeana de a nu aplica pedeapsa cu moartea, transmite agentia EFE.

 'Exista pedeapsa cu moartea in Statele Unite? In Rusia? In China? Exista in mai multe parti ale lumii? Nu exista in tarile Uniunii Europene. Inaintea guvernului nostru, noi (Turcia) am semnat angajamentul de a aboli pedeapsa cu moartea, dar semnaturile se pot retrage (...) Vom lasa parlamentul sa ia aceasta decizie', a spus Erdogan luni seara in fata unei multimi adunate in fata resedintei sale din Istanbul.

'Turcia este un stat democratic si de drept. In statele democratice si de drept nu poti ramane orb in fata cererilor oamenilor (...) Cred ca parlamentul va lua cea mai corecta decizie pe aceasta tema', a adaugat liderul turc. El a insistat ca populatia cere executia 'tradatorilor' care au incercat vineri seara sa preia puterea printr-o lovitura de stat militara.

'Ca om (...) va spun decizia mea: o aprob', a recunoscut Erdogan dupa ce s-a intrebat ce rost ar avea sa-i tina pe pucisti in inchisori, unde mai trebuie sa le dea si de mancare.

Reintroducerea pedepsei cu moartea este sustinuta de formatiunea lui Erdogan, Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), precum si de Partidul Actiunii Nationale (MHP - nationalist, de opozitie), in timp ce principalul partid de opozitie, formatiunea social-democrata CHP, si cel prokurd, HDP, se impotrivesc.

Un deputat din cadrul CHP, Ilhan Cihaner, considera ca reintroducerea pedepsei cu moartea necesita schimbarea a doua articole din Constitutie. Partidele AKP si MHP ar putea convoca si un referendum pe aceasta tema, initiativa despre care acelasi deputat crede ca ar fi periculoasa, intrucat ar risca sa conduca la o escaladare a violentelor.

Intentia lui Erdogan privind reintroducerea pedepsei cu moartea a fost criticata si de responsabilii europeni, purtatorul de cuvant al guvernului german, Steffen Seibert, amintindu-i ca aceasta ar insemna pentru Turcia 'sfarsitul negocierilor de aderare' la Uniunea Europeana.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!