Turbulenta de siaj ar fi cauza prabusirii avionului Turkish Airlines


Ultimul update: Marti 25 Septembrie 2012 20:23
Data publicarii: Sambata 28 Februarie 2009 00:00
Categorie: Stiri externe
avion prabusit

Turbulentele provocate de trecerea unui alt avion ar fi provocat miercuri prabusirea aeronavei Turkish Airlines langa aeroportul din Amsterdam. Asta sustin cei de la Asociatia Pilotilor Turci.

Nu avem informatii exacte despre distanta dintre cele doua avioane si nu stim daca avionul nostru a fost avertizat de aceasta situatie. Insa, in inregistrarile la care am avut acces, nu este nicio informatie referitoare la turbulente. Ceva lipseste. De ce un factor atat de important n-a fost evaluat?
Mete Dane, vice-presedinte Asociatia Pilotilor Turci
Un avion de mari dimensiuni, un Boeing 757 apartinand companiei Northwestern Airlines, a fost vazut aterizand pe aceeasi pista, cu doar doua minute inaintea aeronavei turcesti. Din aceasta cauza, sustine Asociatia Pilotilor din Turcia, s-au creat turbulente, destabilizand al doilea Boeing, care se pregatea, la randul sau, sa coboare la sol.

Fenomenul pe care cei de la Istanbul il asociaza cu prabusirea Boeingului lor se numeste "turbulenta de siaj". Dupa explicatiile specialistilor, consta intr-o perche de vartejuri de aer, care se rotesc in sensuri opuse, lasate in urma de trecerea unui avion masiv.

Acest fenome ar fi putut destabiliza Boeingul, care si-a pierdut capacitatea de a zbura. De aceea, asociatia pilotilor turci a cerut aeroportului din Amsterdam publicarea inregistrarilor radar ale avioanelor care au zburat inaintea celui prabusit.

Intre timp, cele noua victime gasite in epava Boeing-ului prabusit au fost identificate. E vorba de patru americani si cinci turci. Ancheta continua, dar primele rezultate se lasa inca asteptate. Cutiile negre sunt analizate la Paris de expertii securitatii civile.

Cat despre victimele accidentului, mai multi pasageri sunt inca in spital, sase dintre ei in stare grava.

Informatiile sunt contradictorii, vineri se credea ca avionul Turkish Airlines s-a prabusit din cauza unei defectiuni tehnice.

Sursa: Pro TV

Aterizare reusita, dupa o ora si jumatate de incercari la Timisoara!
Uniunea aviatiei civile din Turcia: Turkish Airlines au
Avioanele moderne cresc sansele de supravietuire in cazul unui accident
VIDEO PROTVPLUS.RO