Trump înfrânt în Senat. Nicio soluţie imediată pentru "shutdown"

Ultima actualizare: 25-01-2019 13:56

Planul lui Donald Trump pentru a ieşi din "shutdown"-ul cel mai lung din istoria americană nu a depăşit joi obstacolul Senatului SUA, democraţii rămânând ferm opuşi adoptării unui buget pentru construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relatează AFP.

În cea de-a 34-a zi a impasului bugetar, nu a apărut nicio soluţie pentru a ieşi din blocajul care afectează un sfert din administraţiile federale americane, 800.000 de funcţionari şi numeroşi subcontractori, conform Agerpres. 

Republicanii şi democraţii au rămas fermi pe poziţiile lor. "Nu vom ceda!" în privinţa zidului, a scris din nou pe Twitter Donald Trump înainte de vot.

Republicanii sunt majoritari în Senat, dar cu 53 de mandate din totalul de 100 aveau nevoie de voturi democrate pentru a atinge pragul de 60 de voturi necesare adoptării propunerii formulate de Donald Trump. Eforturi zadarnice.

Textul republican, bazat pe propunerea lui Donald Trump, ar fi permis finanţarea guvernului până în septembrie. Dar mai ales ar fi inclus cele 5,7 miliarde dolari pentru zid, precum şi o concesie acordată sâmbătă de preşedintele american: un răgaz de trei ani pentru un milion de imigranţi ameninţaţi direct de expulzare.

A urmat un vot cu privire la o contrapropunere a democraţilor, care şi ea a eşuat.

Ea prevedea finanţarea parţială a guvernului până la 8 februarie.

Odată ieşiţi din impasul bugetar, democraţii promiteau să revină la masa negocierilor pe tema securităţi la frontiere, însă nu se pune problema să negocieze atât timp cât "americanii sunt ţinuţi ostatici", spun ei.

Textul lor nu conţine un buget pentru zid, pe care îl consideră "imoral" şi ineficient, dar propune o sumă pentru întărirea securităţii la frontiere.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO