Tensiuni la cote înalte între SUA și Rusia. Ce au făcut diplomații americani în ziua protestelor

24-01-2021 08:31


Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani.

"Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia", adresa MAE rus, conform AFP, transmite Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la "ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi".

Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Peste 3000 de persoane au fost arestate

 

Rusia s-a mobilizat în sprijinul lui Aleksei Navalnîi. Din Moscova și până în Extremul Orient, unde erau între minus 30 și minus 50 de grade Celsius, rușii au sfidat puterea de la Kremlin și au ieșit pe străzi.

Oamenii au cerut eliberarea opozantului rus, și au denunțat regimul lui Vladimir Putin.

Peste 3000 de persoane au fost arestate în urma intervențiilor brutale ale forțelor de ordine.

În piaţa Puşkin din capitala rusă, trupele speciale din unitatea OMON au intervenit în forţă împotriva celor câteva mii de susţinători ai lui Navalnîi, ieşiţi în stradă ca să-i ceară eliberarea şi să protesteze faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi un tânăr, purtând steagul Moldovei. Până la urmă, poliţiştii au evacuat piaţa, dar mulţimea s-a regrupat de-a lungul unui bulevard. Sute de oameni au fost luaţi pe sus şi duşi cu forţa în autobuzele şi dubele poliţiei.

În faţa închisorii din Moscova unde este încarcerat Alexei Navalnîi, zeci de susţinători au cerut eliberarea lui. La lăsarea serii, forţele de ordine i-au împrăştiat pe oameni şi au arestat mai mulţi dintre ei.

Autorităţile moscovite au făcut tot posibilul să blocheze protestul. Au pus baricade în jurul Pieței Pușkin și au trimis muncitori cu o misiune... urgentă: să schimbe pavajul. În zonă, au fost, de asemenea, raportate probleme cu funcționarea internetului. Oamenii nu au cedat, însă.

Alexander, protestatar: "Am venit aici nu doar pentru Navalnîi, ci pentru mine şi pentru viitorul meu, pentru un viitor liber într-o Rusie unde oamenii îşi decid soarta, nu o gaşcă de hoţi şi ucigaşi."

Yelizaveta Sokolova, protestatar: "Aici sunt numai tineri. Generaţia mea se teme să protesteze, se gândesc că nu e treaba lor. Dar nu mi-e teamă şi nu vreau să-mi fie teamă."

Soţia lui Aleksei Navalnîi, băgată în duba poliţiei

 

La protestul din piaţa Puşkin a venit şi devotata soţie a lui Aleksei Navalnîi, Iulia, care s-a întors cu el duminică trecută în Rusia, lăsându-şi cei doi copii adolescenţi în Germania.

În momentul în care manifestanţii au început să mărşăluiască spre Kremlin, Iulia Navalnîi a a fost ridicată de forţele de ordine. Ea a postat o fotografie din duba poliţiei.

Primii au ieşit pe străzi ruşii din Siberia, chiar şi în Yakutsk, unde erau minus 50 de grade afară. În total au fost organizate manifestaţii în 65 de oraşe, inclusiv în Tomsk, oraşul siberian unde a fost otrăvit Navalnîi, în august 2020.

După arestarea sa, Alexei Navalnîi a ripostat prin difuzarea unei ample anchete privind o somptuoasă proprietate pe care Vladimir Putin ar avea-o pe ţărmul Mării Negre. În reportajul însoţit de un potop de documente doveditoare, Navalnîi susţine că întreaga moşie - de 39 de ori mai mare ca Principatul Monaco - a fost finanțată printr-un sistem elaborat de corupție.


VIDEO PROTVPLUS.RO