Telegrame secrete, făcute publice. Ambasadorul britanic în SUA: Trump este ”incompetent”


Ultimul update: Luni 08 Iulie 2019 08:14
Data publicarii: Duminica 07 Iulie 2019 21:19
Categorie: Stiri externe
Președintele american Donald Trump

Administraţia lui Donald Trump este "ineptă" şi "unică în disfuncţionalitatea sa", apreciază ambasadorul britanic în SUA, Kim Darroch, potrivit unor telegrame diplomatice care au fost publicate de Mail on Sunday, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomatul ar fi afirmat că preşedinţia lui Trump este susceptibilă "să se prăbuşească în flăcări" şi "să se încheie în dizgraţie" în memoriile şi rapoartele sale transmise Londrei, potrivit săptămânalului.

"Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic", scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, potrivit Mail on Sunday.

Preşedintele american Donald Trump este "instabil" şi "incompetent", a mai estimat diplomatul în vârstă de 65 de ani.

Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că preşedintele american şi echipa sa au fost "seduşi", dar că în pofida a tot Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucât "America este mereu pe primul plan".

Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind "haosul şi luptele feroce" care agită Casa Albă - "fake news" potrivit lui Donald Trump - sunt "în cea mai mare parte adevărate".

Londra deschide o anchetă privind scurgerile de informaţii 

 

"Va fi deschisă o anchetă oficială privind scurgerile" de informaţii, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra care nu a contestat veridicitatea rapoartelor diplomatice în cauză.

Citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, s-a distanţat de presupusele afirmaţii făcute de ambasadorul Kim Darroch.

"Este foarte important să spunem că ambasadorul şi-a făcut munca sa de ambasador, cu alte cuvinte să predea rapoarte sincere şi opinii personale despre ce se petrece în ţara unde lucrează, nu opiniile guvernului britanic, nu opiniile mele", a declarat el.

"Continuăm să credem că, sub preşedintele Trump, administraţia americană este în acelaşi timp foarte eficientă şi cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internaţională", a adăugat Jeremy Hunt, aflat în campanie pentru a deveni viitorul premier, al cărui nume va fi cunoscut la 23 iulie.

Întrebat despre scurgerile de informaţii publicate de Mail on Sunday, preşedintele american a răspuns că ambasadorul Kim Darroch "nu a servit bine Marea Britanie". "Nu suntem mari admiratori ai acestui om", le-a spus el jurnaliştilor.

Telegramele datează din 2017

 

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017.

Într-un mesaj mai recent, datat 22 iunie, Darroch critică politica preşedintelui american privind Iranul, care a suscitat temeri privind un conflict armat. Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii "incoerente", "haotice".

Iar faptul că ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborâtă, invocând faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi, este un argument care "nu ţine".

"A fost mai probabil din cauză nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020", a apreciat Darroch, făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice.

"Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru", a precizat un purtător de cuvânt.

"Echipa noastră de la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără îndoială vor rezista unor astfel de comportamente meschine", a mai spus purtătorul de cuvânt despre eventualele consecinţe ale acestei scurgeri de informaţii confidenţiale.

Președintele american Donald Trump Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Iranul acuză SUA de ”terorism economic” și spune că acordul nuclear nu este respectat
Iranul acuză SUA de ”terorism economic” și spune că acordul nuclear nu este respectat
Explozie de ironii după ce Trump a spus că armata revoluţionară
Explozie de ironii după ce Trump a spus că armata revoluţionară "a cucerit aeroporturile"
Statuia bizară cu Melania Trump, sculptată cu drujba în Slovenia. Reacția localnicilor
Statuia bizară cu Melania Trump, sculptată cu drujba în Slovenia. Reacția localnicilor
Gafa lui Trump în timpul discursului de Ziua Independenței. Reacția publicului
Gafa lui Trump în timpul discursului de Ziua Independenței. Reacția publicului
VIDEO PROTVPLUS.RO
iran, petrolier, sechestrat, marea britanie
Anunțul Iranului despre echipajul petrolierului britanic sechestrat
Arabia Saudită a ”eliberat” un petrolier iranian după ce Teheranul a sechestrat unul britanic
Tragedie la un festival. Un bărbat a murit după ce a căzut dintr-o roată
Lingouri de aur de 5 milioane dolari găsite pe aeroport. De unde proveneau
Bulgaria o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror șef european
Ipostaza în care au fost prinși doi turiști în Veneția. Au primit o amendă usturătoare
British Airways
Lufthansa și British Airways au suspendat zborurile către Cairo. Explicația
Incendii devastatoare în Portugalia: mii de oameni evacuați, drumuri închise
Crime suspecte. O americancă și iubitul ei australian, găsiți morți pe un drum în Canada
Alegeri legislative anticipate în Ucraina. Partidul care promite să curețe țara de corupție
Intervenția lui Trump pentru un rapper arestat în Suedia. Ce i-a cerut premierului
Dezvăluire misterioasă într-o cameră secretă la Vatican. Ce au găsit anchetatorii