Telegrame secrete, făcute publice. Ambasadorul britanic în SUA: Trump este ”incompetent”

Președintele american Donald Trump

Administraţia lui Donald Trump este "ineptă" şi "unică în disfuncţionalitatea sa", apreciază ambasadorul britanic în SUA, Kim Darroch, potrivit unor telegrame diplomatice care au fost publicate de Mail on Sunday, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Diplomatul ar fi afirmat că preşedinţia lui Trump este susceptibilă "să se prăbuşească în flăcări" şi "să se încheie în dizgraţie" în memoriile şi rapoartele sale transmise Londrei, potrivit săptămânalului.

"Nu credem cu adevărat că această administraţie va deveni substanţial mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin divizată, mai puţin stângace şi ineptă din punct de vedere diplomatic", scrie Kim Darroch într-unul din mesajele sale, potrivit Mail on Sunday.

Preşedintele american Donald Trump este "instabil" şi "incompetent", a mai estimat diplomatul în vârstă de 65 de ani.

Un alt memoriu privind vizita de stat controversată efectuată luna trecută de Trump la Londra precizează că preşedintele american şi echipa sa au fost "seduşi", dar că în pofida a tot Marea Britanie ar putea să nu-şi păstreze prea mult timp imaginea bună, întrucât "America este mereu pe primul plan".

Citește și
Donald Trump
Explozie de ironii după ce Trump a spus că armata revoluţionară "a cucerit aeroporturile"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ambasadorul mai scrie că informaţiile privind "haosul şi luptele feroce" care agită Casa Albă - "fake news" potrivit lui Donald Trump - sunt "în cea mai mare parte adevărate".

Londra deschide o anchetă privind scurgerile de informaţii 

 

"Va fi deschisă o anchetă oficială privind scurgerile" de informaţii, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra care nu a contestat veridicitatea rapoartelor diplomatice în cauză.

Citat într-un comunicat, şeful diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt, s-a distanţat de presupusele afirmaţii făcute de ambasadorul Kim Darroch.

"Este foarte important să spunem că ambasadorul şi-a făcut munca sa de ambasador, cu alte cuvinte să predea rapoarte sincere şi opinii personale despre ce se petrece în ţara unde lucrează, nu opiniile guvernului britanic, nu opiniile mele", a declarat el.

"Continuăm să credem că, sub preşedintele Trump, administraţia americană este în acelaşi timp foarte eficientă şi cel mai bun prieten posibil al Marii Britanii pe scena internaţională", a adăugat Jeremy Hunt, aflat în campanie pentru a deveni viitorul premier, al cărui nume va fi cunoscut la 23 iulie.

Întrebat despre scurgerile de informaţii publicate de Mail on Sunday, preşedintele american a răspuns că ambasadorul Kim Darroch "nu a servit bine Marea Britanie". "Nu suntem mari admiratori ai acestui om", le-a spus el jurnaliştilor.

Telegramele datează din 2017

 

Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în post la Washington, unde a ajuns în ianuarie 2016, înainte de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

Potrivit Mail on Sunday, telegramele intrate în posesia presei, cel mai probabil divulgate de un funcţionar britanic, acoperă o perioadă care începe în 2017.

Într-un mesaj mai recent, datat 22 iunie, Darroch critică politica preşedintelui american privind Iranul, care a suscitat temeri privind un conflict armat. Potrivit diplomatului, Trump a avut pe acest subiect poziţii "incoerente", "haotice".

Iar faptul că ar fi renunţat în ultimul moment la un bombardament aerian asupra regimului de la Teheran drept represalii după ce o dronă americană a fost doborâtă, invocând faptul că 150 de iranieni riscau să fie ucişi, este un argument care "nu ţine".

"A fost mai probabil din cauză nu a fost niciodată complet convins de această soluţie şi era îngrijorat de cum această schimbare faţă de una din promisiunile din campania din 2016 va fi percepută în 2020", a apreciat Darroch, făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe nu a contestat veridicitatea acestor telegrame diplomatice.

"Britanicii au dreptul să aştepte ca ambasadorii noştri să le furnizeze miniştrilor noştri evaluări oneste privind politicienii din ţările în care sunt detaşaţi. Opiniile lor nu sunt neapărat şi cele ale miniştrilor sau guvernului nostru", a precizat un purtător de cuvânt.

"Echipa noastră de la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără îndoială vor rezista unor astfel de comportamente meschine", a mai spus purtătorul de cuvânt despre eventualele consecinţe ale acestei scurgeri de informaţii confidenţiale.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Iranul acuză SUA de ”terorism economic” și spune că acordul nuclear nu este respectat
Iranul acuză SUA de ”terorism economic” și spune că acordul nuclear nu este respectat

Toate măsurile luate de Iran care nu respectă acordul nuclear din 2015 sunt „reversibile” dacă semnatarii europeni ai pactului îşi vor îndeplini obligaţiile, a afirmat ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, informează Reuters.

Explozie de ironii după ce Trump a spus că armata revoluţionară
Explozie de ironii după ce Trump a spus că armata revoluţionară "a cucerit aeroporturile"

Preşedintele american Donald Trump a pus pe seama unor probleme cu teleprompterul gafa din discursul său de pe 4 iulie, în care a afirmat că armata continentală "a cucerit aerporturile" în timpul războiului de independenţă.

Statuia bizară cu Melania Trump, sculptată cu drujba în Slovenia. Reacția localnicilor
Statuia bizară cu Melania Trump, sculptată cu drujba în Slovenia. Reacția localnicilor

O sculptură în lemn în mărime naturală care o reprezintă, cel puţin declarativ, pe prima doamnă a SUA, Melania Trump, a fost dezvelită vineri în apropierea oraşului ei natal Sevnica, din sud-estul Sloveniei.

Gafa lui Trump în timpul discursului de Ziua Independenței. Reacția publicului
Gafa lui Trump în timpul discursului de Ziua Independenței. Reacția publicului

Donald Trump a făcut o gafă nefericită de ordin istoric în discursul său de Ziua Independenţei.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.