Țara care a vrut să crească numărul de ore muncite pe săptămână la 69. „Nu există bariere între muncă și viață”
În timp ce mai multe țări reduc numărul de zile de lucru pe săptămână, Coreea de Sud vrea să crească numărul de ore muncite pe săptămână.
Guvernul sud-coreean a fost forțat săptămâna aceasta să regândească un plan care ar fi crescut numărul de ore muncite pe săptămână la 69, de la 52 cât este limita actuală, după ce a stârnit o revoltă în rândul angajaților mileniali și din generația Z, scrie CNN.
Muncitorii din estul Asiei au deja unul dintre cel mai mare număr de ore lucrate pe săptămână, clasându-se pe locul patru după Mexic, Costa Risca și Chile în 2021.
Cu toate acestea, guvernul a vrut să crească plafonul în urma presiunii exercitate de grupurile de afaceri care căutau o creștere a productivității. Însă oficialii au avut parte de o opoziție puternică din partea tinerei generații și a sindicatelor.
Secretarul președintelui sud-coreean, Yoon Suk Yeol, a declarat, miercuri, că guvernul va lua o nouă „direcție”, după ce a ascultat opinia publică și a declarat că s-a angajat să protejeze drepturile și interesele milenialilor și ale generației Z.
Creșterea numărului de ore a fost văzută ca o modalitate de a aborda deficitul de forță de muncă cu care se confruntă țara din cauza îmbătrânirii populației și a ratei de fertilitate în scădere.
Abia în 2018 țara a redus limita de la 68 de ore pe săptămână la 52.
Legea actuală limitează săptămâna de lucru la 40 de ore, plus până la 12 ore suplimentare compensate, deși, în realitate, mulți muncitori ar fi presați să lucreze mai mult.
„Propunerea nu are sens... și este departe de ceea ce vor muncitorii. Tatăl meu lucrează excesiv în fiecare săptămână și nu există bariere între muncă și viață. Din păcate este ceva comun pe piața muncii. Inspectorii nu pot supraveghea fiecare loc de muncă 24/7”, a explicat un student de 25 de ani.
Sud-coreeni au lucrat în medie 1.915 ore în 2021, mult peste media OCDE de 1.716 și media americană de 1.767.