Talibanii sărbătoresc doi ani de la ”cucerirea” Afganistanului. Oamenii s-au adunat în faţa fostei Ambasade a SUA
Guvernul taliban din Afganistan sărbătoreşte marţi - o zi declarată liberă - doi ani de la preluarea controlului ţării prin celebrări şi o declaraţie prin care îşi marchează cu mândrie întoarcerea la putere, relatează AFP, scrie News.ro.
”Cucerirea Kabulului a dovedit o dată în plus că nimeni nu poate controla mândra naţiune şi că niciunui invadator nu i se va permite să ameninţe independenţa şi libertatea ţării”, salută autorităţile talibane într-un comunicat.
Steaguri alb-negre ale Emiratului Islamic Afganistan - numele dat ţării de noii ei conducători - flutura la puncte de control de securitate ale capitalei, care a căzut la 15 august 2021, când Guvernul susţinut de Statele Unite s-a prăbiuşit, iar liderii afgani au fugit în străinătate.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Two years ago today, the Taliban retook power in Afghanistan.
Now, Zabihullah Mujahid, their main spokesperson opens the doors to the presidential palace to provide a glimpse into the Taliban’s transition from rebel fighters to a nation’s leaders. Watch: https://t.co/RN75f84Qof pic.twitter.com/2ykUgcMCHC
— Witness Docs (@AJWitness) August 15, 2023
Străzile capitalei erau calme marţi, au constatat jurnalişti AFP. Talibani s-au adunat în faţa fostei Ambasade a Statelor Unite, iar unii dintre bărbaţi îşi făceau selfie în timp ce răsuna imnul.
”APARTHEID AL SEXELOR”
”Azi (marţi) este o zi fericită”, ”este data sfârşitul ocupaţiei ţării noastre”, declară AFP un student la medicină, Mortaza Khairi, în vârstă de 21 de ani.
Fetele nu pot face studii superioare, pentru că nu mai au acces la universitate.
În aceşti doi ani, autorităţile talibane şi-au inpus interpretarea austeră a islamului în această ţară, iar femeile suferă puternic din cauza unor legi catalogate de ONU drept un ”apartheid al sexelor”.
O defilare militară prevăzută la Kandahar, leagănul mişcării talibane, de unde liderul suprem Hibatullah Akhundzada guvernează prin decrete, a fost până la urmă anulată.
Convoaie talibane urmau să străbată străzile Heratului (vest) şi Kabulului, iar Ministerul Educaţiei organiza o sărbătoare într-o şcoală, într-un cartier al capitalei în care se adunau altădată diplomaţi, în prezent puţini, în contextul în care Guvernul taliban nu este recunoscut în mod oficial de către celelalte ţări.
MOARTE OCCIDENTALILOR!
”Moarte europenilor! Moarte occidentalilor! Trăiască Emiratul Islamic Afganistan! Moarte americanilor!” scandau marţi apărători ai talibanilor la Herat (vest).
Restricţii ale drepturilor femeilor - care sunt excluse din viaţa publică şi de căi de acces la locuri de muncă şi educaţie - constituie un obstacol major în negocieri în vederea unei recunoaşteri a Guvernului de către comunitatea internaţională şi în ajutoare pe care aceasta le poate aduce.
Un grup de experţi ONU a denunţat luni promisiunile nerespectate ale autorităţilor talibane de a instaura un regim mai flexibil decât cel din prima perioadă în care s-a aflat la putere, din 1996 în 2001.
”În pofida asigurărilor date de către autorităţile talibane de facto, porivit cărora orice restricţie cu privire la accesul la educaţie ar fi temporară, faptele de pe teren au demonstrat existenţa unui sistem accelerat, sistematic şi global de segregare, de marginalizare şi de persecuţie”, denunţă ei într-un comunicat.
”Toate fetele şi femeile din Afganistan vor să-şi regăsească libertatea”, subliniază Hamasah Bawar, o fostă studentă.