Studiu: Vaccinul Pfizer nu afectează fertilitatea

Ultima actualizare: 30-07-2021 10:52
Zvonuri demontate. Nu există dovezi că vaccinul împotriva Covid-19 reduce fertilitatea
Shutterstock

Vaccinul împotriva coronavirus fabricat de Pfizer nu pare să aibă un impact asupra spermatozoizilor, potrivit unui prim studiu israelian de acest gen, scrie The Jerusalem Post.

Cercetătorii de la Hadassah-University Medical Center au colectat date de la 43 de pacienți de sex masculin supuși fertilizării in vitro între februarie și martie 2021 - 29 cu spermă „normală” și 14 cu spermă „afectată”, a explicat dr. Myriam Safrai, care a condus studiul cu Dr. Benjamin Reubinoff și Dr. Assaf Ben-Meir.

„Nu am văzut nicio diferență în parametrii spermei pentru toate grupurile”, a declarat Safrai pentru The Jerusalem Post.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, o sub-analiză, verificând dacă a existat un impact potențial mai mare al vaccinului asupra bărbaților a căror spermă a fost deja considerată „slabă” sau afectată: nu a existat niciuna.

În schimb, mai multe studii au descoperit un impact semnificativ negativ al virusului asupra parametrilor spermei.

„Știm că până la 25% dintre bărbații care au coronavirus vor avea, de asemenea, sperma afectată din cauza bolii„, a spus Safrai. „Cuplurile care vor să conceapă trebuie sa se vaccineze”.

Ea a adăugat că un studiu separat pe care l-a realizat anterior a arătat că vaccinul nu afecteaza nici fertilitatea feminină.

Există multe dezinformări despre vaccinare, a spus Safrai. „Este important să împărtășim date și să spunem populatiei că vaccinul nu afectează fertilitatea”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO