Masacrul din Praga. Studenții au sărit de la etaj și s-au ascuns printre statui pentru a scăpa. Mesajul șocant al ucigașului

×
Codul embed a fost copiat

Cehii sunt în stare de șoc după cel mai grav atac armat din istoria țării. Un student de 24 de ani a deschis focul în sediul facultății de arte, de la Universitatea Carolină, aflată în inima capitalei Praga.

El a împușcat mortal 15 studenți și a rănit alți 25, între care trei cetățeni străini. 10 dintre cei atinși de gloanțe sunt în stare gravă. Încolțit de polițiști, atacatorul s-ar fi sinucis. Sâmbătă a fost decretată zi de doliu național.

Presa cehă a publicat imagini dramatice cu momentul în care atacatorul deschide focul de la balconul clădirii unde se află Facultatea de Arte din Praga. Un jurnalist care îi însoțea pe polițiști încearcă să atragă atenția individului înarmat cu o pușcă de asalt cu lunetă.

Jurnalist: „Am strigat la el ca să nu mai tragă în alți oameni”.

Citește și
Praga, Cehia
Atac ucigaș în Praga, filmul evenimentelor. Cehia este în stare de șoc. Român: ”A fost un moment de panică destul de mare”
Cât de bogată e Gabriela Firea. Fără a avea pe numele său vreun teren sau casă, ea are această sumă în conturi

Înainte să ajungă pe balcon, atacatorul a deschis focul la intrarea în clădire, dar și pe holuri și în sălile de clasă. Căutând disperați o cale de scăpare, studenții au ieșit pe geam și s-au pitit pe lespedea de pe marginea ferestrei ca să nu fie văzuți din interior. Înfricoșați, unii au sărit pe acoperișul unui alt corp al clădirii, aflat câțiva metri mai jos.

Mihai Anghel, Asociația Românilor din Republica Cehă: „Probabil că una dintre cele mai memorabile imagini din toată această situație o să fie cea cu cei 6-7 studenți care au ieșit pe acoperișul facultății și stăteau printre statui, peste grinda de susținere, probabil pentru a se feri. A fost un moment de panică destul de mare, străzile au fost eliberate cât s-a putut de rapid (...) este o stare de criză națională”.

Când și-au dat seama că e vorba de un atac armat, studenții s-au baricadat în clase.

Student:În timpul examenului am început să aud focuri de armă și țipete. Eram doar eu și profesorul meu. Am încuiat ușa și am baricadat-o, fiindcă atacatorul mergea din sală în sală ca să facă ce își propusese. Din fericire, nu a putut să deschidă ușa noastră și a ieșit pe balcon de unde a început să tragă în oameni”.

Raluca este româncă și e studentă la master, la aceeași universitate. A încercat cu disperare să-și contacteze colegii pentru a verifica dacă sunt bine cu toții.

Raluca Buta, studentă: „Suntem toți foarte speriați. Nu ne simțim siguri să mai venim la școală”.

Atacul a avut loc în inima orașului Praga, înțesat de localnici și turiști, mai ales acum, în preajma Crăciunului.

Nicoleta Dimitripol, româncă din Praga: „Nu te aștepți la așa ceva din Europa, cu atât mai mult într-un oraș atât de calm și liniștit cum e Praga”.

Inițial, la locul atacului au ajuns polițiștii de la cea mai apropiată secție. Ei l-au confruntat pe atacator și a avut loc un schimb de focuri, înaintea sosirii forțelor speciale. Potrivit presei din Cehia, încolțit și deja rănit, individul și-ar fi pus capăt zilelor. În clădire au fost găsite mai multe arme, pentru care atacatorul avea permis, și muniție.

Individul, numit în presă „David Kozak", de 24 de ani, era student al universității unde făcea un master la Facultatea de Istorie. Poliția a început să-l caute cu trei ore înainte de masacru, după ce tatăl acestuia a fost găsit mort într-un sat de lângă Praga.

Mesajul postat de atacator pe rețelele de socializare

Petr Virt, corespondent NOVA TV: „Atacatorul a postat pe o rețea socială că va veni la facultate și se va sinucide, dar înainte va comite și un masacru. Deocamdată, nu avem prea multe informații în legătură cu motivul, dar potrivit Poliției, se pare că ar fi fost inspirat de unele atacuri teroriste comise în străinătate”.

Mai precis de atacul din 7 decembrie, de la o școală din Rusia. „Acesta va fi jurnalul meu despre cum voi comite un atac armat într-o școală”, ar fi scris Kozak pe Telegram, pe 9 decembrie. 

Peste o zi, tot el ar fi declarat, „Am fost inspirat, foarte mult, de Alina... Ea nu a ucis prea mulți. Eu voi încerca să repar acest lucru.”, într-o referire la fata de 14 ani care și-a ucis o colegă de clasă și a rănit alți cinci elevi înainte să se sinucidă. 

Petr Fiala, premierul ceh: „Nu există nicio justificare pentru acest act oribil. La fel ca mulți dintre voi, simt o tristețe profundă și dezgust față de acest act brutal și violență de neînțeles. Am fost asigurat că forțele de securitate au situația complet sub control și că nu mai există niciun pericol pentru cetățenii Republicii Cehe”.

Autorul atacului armat este suspectat și de moartea altor două persoane, un bărbat și o fetiță, găsite fără suflare săptămâna trecută într-o pădure de lângă Praga. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
FOTO Starul de 17 ani al lui Real Madrid vrea să devină tată. Cum arată partenera de 21 de ani a fotbalistului brazilian
Citește și...
Zi de doliu în Cehia, după ce 14 persoane au fost ucise la o universitate din Praga de către un student înarmat
Zi de doliu în Cehia, după ce 14 persoane au fost ucise la o universitate din Praga de către un student înarmat

Cehia a declarat că sâmbătă va fi zi de doliu naţional după ce un bărbat înarmat a ucis 14 persoane şi a rănit alte 25 la o universitate din Praga, potrivit BBC, citată de News.ro.  

Atac ucigaș în Praga, filmul evenimentelor. Cehia este în stare de șoc. Român: ”A fost un moment de panică destul de mare”
Atac ucigaș în Praga, filmul evenimentelor. Cehia este în stare de șoc. Român: ”A fost un moment de panică destul de mare”

Cehia este în stare de șoc! 15 oameni au fost uciși, după ce un individ de 24 de ani a deschis focul din balconul facultății de filosofie de la Praga. Alte 24 de persoane au fost rănite. 9 sunt în stare critică.

(P) Tuvet lansează în România Almazyme, enzime pancreatice de origine animală și B12 în compoziție
(P) Tuvet lansează în România Almazyme, enzime pancreatice de origine animală și B12 în compoziție

București, România – noiembrie, Almapharm, producătorul celor mai cunoscute enzime pancreatice în Germania, Austria și Cehia anunță lansarea Almazyme (extract de pancreas porcin).

O tânără care furase două cutii de lapte praf dintr-un supermarket a fugit cu agentul de pază pe capota mașinii. VIDEO
O tânără care furase două cutii de lapte praf dintr-un supermarket a fugit cu agentul de pază pe capota mașinii. VIDEO

Scene desprinse parcă dintr-un film thriller s-au derulat în Polonia. O tânără din Cehia a fost surprinsă să furase două cutii de lapte praf dintr-un supermarket și a fugit apoi în mașina cu care venise. Paznicul a sărit pe capota ei.

Cruze, aplicația prin care colegii de serviciu merg acasă cu aceeași mașină. E folosită deja de companii
Cruze, aplicația prin care colegii de serviciu merg acasă cu aceeași mașină. E folosită deja de companii

În platoul iLikeIT a venit inițiatorul unei soluții deja consacrate în Germania, Franța și Cehia, acolo unde oamenii s-au obişnuit deja să împartă aceeași mașină, să meargă împreună cu alți colegi, prieteni ori străini spre serviciu.

Recomandări
Putin, mesaj războinic pentru Occident de
Putin, mesaj războinic pentru Occident de "Ziua Victoriei": "Forțele strategice sunt mereu gata de luptă" | VIDEO

Rusia sărbătorește, joi, victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează pe frontul din Ucraina.

România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră
România, centru logistic pentru reconstrucția Ucrainei. Ministrul Economiei: „Geografia este de partea noastră"

România poate fi un centru logistic pentru reconstrucţia Ucrainei, spune ministrul Economiei, Ştefan-Radu Oprea. Aproape 80% din exportul de grâne din țara vecină se face prin România.

"I-am spus lui Bibi!". Biden anunță o reacție dură a SUA în cazul în care Israelul va lansa o ofensivă majoră în Rafah

Președintele SUA, Joe Biden, a avertizat miercuri, pentru prima dată, că "nu va livra" anumite arme Israelului, în special "obuze de artilerie", în cazul unei ofensive majore la Rafah, relatează AFP şi Reuters.