Inundații grave în Spania după o serie de furtuni violente. Pagubele sunt uriașe

Ultima actualizare: 24-10-2019 09:32

Cel puţin o persoană a murit şi alte două sunt date dispărute în nordul Spaniei, în urma unei furtuni violente însoţite de ploi abundente şi viituri.

Mai multe localităţi din Catalonia, Valencia şi din Insulele baleare au fost devastate de inundaţii.

La fel şi zone întinse aflate de partea cealaltă a Pirineilor, în Franţa. Vântul a rupt copacii din rădăcini, şoselele au fost acoperite de ape şi zeci de oameni rămaşi izolaţi au fost salvaţi cu elicopterele.

Fenomenele extreme au fost provocate de o scădere bruscă a temperaturilor.

Furtuna care a lovit sudul Franţei a a blocat drumurile şi a provocat pene de curent în toată regiunea de la graniţa cu Spania. Mai multe localităţi au rămas izolate după ce şoselele au fost acoperite de ape.

Din fericire, nu s-au înregistrat morţi sau răniţi, dar pagubele materiale sunt uriaşe, iar autorităţile au evacuat câteva zeci de persoane cu elicopterele, în timp ce alţii, mai norocoşi, au apucat să se refugieze înainte să apară viiturile.

Vremea rea a făcut probleme şi în Spania. În Ibiza, trei oameni au fost răniţi după ce o tornadă iscată din senin a lovit o localitate din vestul insulei.

Localnic: „Era totul foarte întunecat, parcă se înnoptase şi am văzut ceva ca un zid alb, bătea vântul foarte tare şi ploua puternic. A fost surprinzător, nu am mai văzut niciodată aşa ceva.”

Alt localnic: „Am văzut mobila zburând prin aer, mare parte din mobila pe care o vedeţi aici e de pe terasa mea, totul s-a întâmplat foarte rapid.”

În regiunea Tarragona din nordul Spaniei, furtuna a devastat mai multe localităţi.

Copacii au fost smulşi din rădăcini şi aruncaţi peste autoturisme, stâlpii de electricitate s-au prăbuşit şi ploaia care a însoţit furtuna a adus inundaţii de amploare. În doar câteva minute, viiturile au inundat gospodării întregi şi localnicii abia au scăpat cu hainele de pe ei.

„Totul s-a petrecut dintr-o dată, au trecut 25 de ani de când am mai avut parte de ceva asemănător. Dintr-o dată s-a luat lumina, s-a oprit apa, am auzit un huruit incredibila”, transmis un alt localnic.

Când am coborât ne gândeam că s-a revărsat râul, aşa cum se mai întâmplă uneori, şi am descoperit că viitura a luat totul”, spune o alta.

Regiunile din nordul Spaniei şi din Sudul Franţei rămân şi astăzi sub avertizare de vreme rea, dar meteorologii speră ca vremea să se îmbunătăţească în orele următoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO