Socialistul italian David Sassoli este noul preşedinte al Parlamentului European

Ultima actualizare: 03-07-2019 19:54

Parlamentul European şi-a ales noul preşedinte. Este vorba despre socialistul David Sassoli, un fost jurnalist, care de 10 ani este membru al legislativului Uniunii.

Mai complicată se anunţă, însă, alegerea preşedintelui Comisiei Europene. Deocamdată a fost nominalizată Ursula Von Der Leyen, ministru al Apărării în Germania, și o apropiată a cancelarului Angela Merkel. De asemenea, actuala șefă a Fondului Monetar internațional este în cărţi pentru Banca Centrală Europeană.

În vârstă de 63 de ani, David Sassoli a câştigat şi prima şi a doua rundă de vot în alegerile pentru preşedinţia legislativului european.

În discursul sau de după aflarea rezultatului, a deplâns o uniune "imperfectă", care are nevoie de reformare şi a cerut că blocul comunitar să se întoarcă la idealurile fondatorilor săi: pacea şi egalitatea socială.

În această după-amiază a ajuns la Strasbourg şi Ursula von der Leyen, propusă după un summit maraton să preia ştafeta de la Jean-Claude Juncker, la preşedinţia Comisiei Europene.

Donald Tusk: "Sunt foarte încântat de asta, până la urmă Europa este femeie".

Von der Leyen, în prezent ministru german al Apărării, este o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, care a menţinut-o în funcţie în toate cele patru guverne pe care le-a condus, începând cu 2005. Aşa deşi numele doamnei von der Leyen apare în scandaluri legate de dotările armatei, dar şi de experţi plătiţi cam prea bine din banii publici.

S-a născut la Bruxelles, unde tatăl ei a lucrat la Comisia Europeană, şi are studii în economie la Londra şi medicină la Hanovra. Este căsătorită cu Heiko von der Leyen, profesor în medicină şi descendentul unei familii aristocrate. Au 7 copii, născuţi între 1987 şi 1999. O susţinătoare a armatei unice europene, se bucura atât de încrederea Berlinului, cât şi a Parisului.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "A dus la îndeplinire acordurile pe care le-am avut cu cancelarul Merkel și a făcut tot posibilul pentru o bună cooperare franco-germană și implementarea proiectelor noastre de apărare comună".

Premierul liberal al Belgiei Charles Michel a fost nominalizat să-l înlocuiască pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în timp ce spaniolul Josep Borell, fost preşedinte al Parlamentului European, a fost propus ca înalt reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene.

Tot o femeie, Christine Lagarde, ar putea prelua şefia Băncii centrale Europene.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: "Christine Lagarde, cu experiența sa internațională și actual director al Fondului Monetar Internațional, ar fi un președinte perfect pentru Banca Centrală Europeană".

Ttitularii principalelor funcţii din Uniunea Europeană trebuie să fie votaţi cu majoritate simplă de parlamentul European.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO