Se schimbă hărțile. Două state își modifică frontierele. Localități întregi vor trece de cealaltă parte
Armenia şi Azerbaidjanul au anunțat joi că au ajuns la un acord asupra unei părţi a delimitării frontierei comune - o primă ”ajustare a coordonatelor”, pe baza unor hărţi din perioada sovietică.
Este un subiect care a creat tensiuni din decembrie încoace și astfel cele două state au făcut încă un pas către o normalizare a relaţiilor, relatează AFP.
Aceste ţări din Caucaz s-au înfruntat în două războaie în vederea preluării controlului regiunii separatiste azere Nagorno-Karabah, iar Baku a lansat în septembrie 2023 o ofensivă-fulger prin care a preluat controlul acestui teritoriu şi i-a gonit astfel pe separatiştii armeni care-l conduceau de 30 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La sfârşitul lui martie, premierul armean Nikol Paşinian a aprobat, în căutarea unui acord de pace, restituirea unor sate de frontieră cucerite de către Armenia în anii '90 şi ulterior abandonate.
Această decizie i-a înfuriat pe locuitorii zonelor vecine, care se tem că acest proces de demarcaţie îi izolează şi că unele case se vor afla sub control azer, potrivit News.ro.
Ea a antrenat în întreaga Armenie o mișcare de protest, condusă de către un arhiepiscop, Bagrat Galstanian, care cere demisia lui Nikol Paşinian.
Suveranitate, independență și securitate
Joi, ministerele de Externe ale celor două ţări anunţă - în comunicate separate - că au ajuns la o ”ajustare a coordonatelor” la nivelul unei părţi a frontierei comune, în baza unor hărţi care datează din perioada sovietică.
Potrivit acestui plan, patru sate frontaliere - în prezent sub control armean - urmează să treacă sub control azer.
#Pashinyan today called the signing of the protocol-description on the delimitation of the border (in the #Tavush section) by #Armenia & #Azerbaijan a great success.
— Karina Karapetyan (@KarinaKarapety8) May 16, 2024
Residents of Kirants are now blocking the Armenia-Georgia highway, protesting against the agreements btw ???????? & ????????. pic.twitter.com/2D5teMKaj3
Nikol Paşinian, un susţinător al unui acord cu Azerbaidjanul, o ţară mai bogată şi mai bine înarmată, a salutat imediat, joi, ”un jalon important în consolidarea suveranităţii şi independenţei Armeniei”.
”Pentru prima oară de la independenţa (faţă de Uniunea Sovietică în 1991), Republica noastră are o frontieră delimitată în mod oficial”, se felicită el.
”Acest lucru ne ridică securitatea şi stabilitatea la un nivel înalt”, apreciază el.
Teritoriul pe care Armenia a acceptat să-l retrocedeze are o importanţă strategică pentru această ţară enclavizată, deoarece el controlează tronsoane ale unui drum important către Georgia vecină.
Nikol Paşinian anunţă joi că Armenia va construi noi drumuri în regiune, în lunile următoare, şi că grăniceri din cele două ţări urmează să fie desfăşuraţi de-a lungul frontierei retrasate ”în zilele următoare”.