Adevărul despre clipul care a înfuriat SUA:”Cum să fie pace când e un nebun la Casa Albă?”

america
CNN

După ce o filmare în care elevi de liceu, suporteri ai lui Donald Trump, își băteau joc de un activist amerindian în Washington, i-a șocat pe americani, o nouă înregistrare prezintă o altă variantă a conflictului, relatează CNN.

După ce un videoclip în care un activist veteran ar fi fost umilit de mai mulți elevi albi s-a răspândit în weekend pe rețelele de socializare provocând reacții de indignare printre americani, o nouă înregistrare prezintă o altă variantă a scandalului.

Zeci de elevi de la un liceu catolic din Kentucky, care purtau şepci cu mesajul „Make America Great Again“ (sloganu preşedintelui Donald Trump), au fost surprinşi vinerea trecută la un marș în Washington în timp ce, aparent, batjocoresc un veteran amerindian, scandând: „Construiţi zidul!“.

Imaginile publicate de pe un cont de Twitter, care între timp a fost suspendat, s-au viralizat, elevii fiind acuzați online de ”ură, lipsă de respect și intoleranță” de mii de americani, publicații, site-uri de știri, politicieni și vedete de la Hollywood. 

Acum o nouă înregistrare arată, se pare, că înainte de scena virală, un alt grup a declanșat disputa, relatează CNN. 

Citește și
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

În noua înregistrare se vede cum grupul de liceeni care participa la un marș antiavort în fața Monumentului lui Lincolnin din Washington este provocat de un alt grup, format din persoane de culoare, care se identifică drept ”evrei israeliți negri”.

Aceștia din urmă ar fi declanșat conflictul strigând injurii rasiste nu doar la adresa elevilor albi, ci și la adresa grupului de amerindieni care participa la un alt marș - cel al indigenilor.

Acest nou video oferă context conflictului care a pus pe jar rețelele de socializare din SUA. Imaginile cu un elev ”rânjind” în fața amerindianului s-au răspândit pe internet iar tinerii au fost asupru criticați și condamnați.

Adolescentul care a fost implicat în conflict a declarat că acțiunile lor au venit ca reacție la jignirile care le-au fost aduse de către grupul de culoare. Potrivit elevilor, ei nu au dorit în nici un fel să îl jignească sau să îl umilească pe bătrânul activist amerindian.

Gruparea ”Israeliților evrei negri” se consideră urmașa Israeliților antici din Biblie. La începutul noi filmări, persoanele de culoare din acest grup au o discuție tensionată cu o femeie, care le contestă credințele și le cere să fie face.

"Pace pe pământ? Cum vrei să fie pace când avem un nebun la Casa Albă?", a fost replica unuia dintre bărbații grupului de culoare.

"Când America a fost grozavă pentru poporul nostru? Când a fost America bună pentru indienii nord-americani. America a fost grozavă doar pentru voi!", strigau bărbații revoltați îndreptându-se spre grupul de elevi.

Acesta se pare să fie motivul de la care a pornit întreg scandalul dintre grupul de bărbați și adolescenții care îl susțineau pe Donald Trump.

În acel moment, elevii au început să cânte ”Să facem America măreață din nou!” și ”Să construim zidul”! (n.r. zidul de la granița cu Mexicul) pentru a contracara injuriile.

Elevii și-au continuat marșul cântând și dansând, până când  Nathan Phillips, activistul amerindian, alături de mai multe persoane cu tobe și aparate de fotografiat, au intrat în mijlocul grupului de elevi.

Nick Sandmann, elevul din clipul viral, a negat că l-ar fi blocat și amenințat pe bătrân."Nu am zâmbit batjocoritor. Am zâmbit pentru că am vrut să știe că nu mă voi înfuria și nu voi provoca o confruntare între noi și grupul lor", a declarat Sandmann.

Contul de Twitter, acolo unde s-au postat inițial primele imagini a fost suspendat, după ce CNN a cerut verificarea acestuia și s-a dovedit că cel sau cei din spatele contului au folosit imagini false. "Încercările deliberate de a manipula conversația publică pe Twitter prin utilizarea informațiilor înșelătoare reprezintă o încălcare a regulilor Twitter", a declarat purtătorul de cuvânt al Twitter.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Filmarea care a revoltat America. Gestul unor elevi, suporteri ai lui Donald Trump
Filmarea care a revoltat America. Gestul unor elevi, suporteri ai lui Donald Trump

O înregistrare în care un grup de elevi americani, suporteri ai lui Donald Trump, umilește un veteran amerindian a cauzat revoltă și a făcut ocolul presei americane. 

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.