Adevărul despre clipul care a înfuriat SUA:”Cum să fie pace când e un nebun la Casa Albă?”
După ce o filmare în care elevi de liceu, suporteri ai lui Donald Trump, își băteau joc de un activist amerindian în Washington, i-a șocat pe americani, o nouă înregistrare prezintă o altă variantă a conflictului, relatează CNN.
După ce un videoclip în care un activist veteran ar fi fost umilit de mai mulți elevi albi s-a răspândit în weekend pe rețelele de socializare provocând reacții de indignare printre americani, o nouă înregistrare prezintă o altă variantă a scandalului.
Zeci de elevi de la un liceu catolic din Kentucky, care purtau şepci cu mesajul „Make America Great Again“ (sloganu preşedintelui Donald Trump), au fost surprinşi vinerea trecută la un marș în Washington în timp ce, aparent, batjocoresc un veteran amerindian, scandând: „Construiţi zidul!“.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Imaginile publicate de pe un cont de Twitter, care între timp a fost suspendat, s-au viralizat, elevii fiind acuzați online de ”ură, lipsă de respect și intoleranță” de mii de americani, publicații, site-uri de știri, politicieni și vedete de la Hollywood.
Acum o nouă înregistrare arată, se pare, că înainte de scena virală, un alt grup a declanșat disputa, relatează CNN.
În noua înregistrare se vede cum grupul de liceeni care participa la un marș antiavort în fața Monumentului lui Lincolnin din Washington este provocat de un alt grup, format din persoane de culoare, care se identifică drept ”evrei israeliți negri”.
Aceștia din urmă ar fi declanșat conflictul strigând injurii rasiste nu doar la adresa elevilor albi, ci și la adresa grupului de amerindieni care participa la un alt marș - cel al indigenilor.
Acest nou video oferă context conflictului care a pus pe jar rețelele de socializare din SUA. Imaginile cu un elev ”rânjind” în fața amerindianului s-au răspândit pe internet iar tinerii au fost asupru criticați și condamnați.
Adolescentul care a fost implicat în conflict a declarat că acțiunile lor au venit ca reacție la jignirile care le-au fost aduse de către grupul de culoare. Potrivit elevilor, ei nu au dorit în nici un fel să îl jignească sau să îl umilească pe bătrânul activist amerindian.
A new video shows a different side of the encounter between a Native American elder and teens in MAGA hats https://t.co/DN81wwxuWo pic.twitter.com/7Am85r1p3L
— CNN (@CNN) January 21, 2019
Gruparea ”Israeliților evrei negri” se consideră urmașa Israeliților antici din Biblie. La începutul noi filmări, persoanele de culoare din acest grup au o discuție tensionată cu o femeie, care le contestă credințele și le cere să fie face.
"Pace pe pământ? Cum vrei să fie pace când avem un nebun la Casa Albă?", a fost replica unuia dintre bărbații grupului de culoare.
"Când America a fost grozavă pentru poporul nostru? Când a fost America bună pentru indienii nord-americani. America a fost grozavă doar pentru voi!", strigau bărbații revoltați îndreptându-se spre grupul de elevi.
Acesta se pare să fie motivul de la care a pornit întreg scandalul dintre grupul de bărbați și adolescenții care îl susțineau pe Donald Trump.
În acel moment, elevii au început să cânte ”Să facem America măreață din nou!” și ”Să construim zidul”! (n.r. zidul de la granița cu Mexicul) pentru a contracara injuriile.
Elevii și-au continuat marșul cântând și dansând, până când Nathan Phillips, activistul amerindian, alături de mai multe persoane cu tobe și aparate de fotografiat, au intrat în mijlocul grupului de elevi.
Nick Sandmann, elevul din clipul viral, a negat că l-ar fi blocat și amenințat pe bătrân."Nu am zâmbit batjocoritor. Am zâmbit pentru că am vrut să știe că nu mă voi înfuria și nu voi provoca o confruntare între noi și grupul lor", a declarat Sandmann.
Contul de Twitter, acolo unde s-au postat inițial primele imagini a fost suspendat, după ce CNN a cerut verificarea acestuia și s-a dovedit că cel sau cei din spatele contului au folosit imagini false. "Încercările deliberate de a manipula conversația publică pe Twitter prin utilizarea informațiilor înșelătoare reprezintă o încălcare a regulilor Twitter", a declarat purtătorul de cuvânt al Twitter.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!