Sassoli, după acordul post-Brexit: Parlamentul European își va da consimțământul în noul an
Parlamentul European (PE) va analiza în detaliu acordul pe care UE şi Regatul Unit l-au încheiat joi, înainte de a decide dacă îl va vota sau nu anul viitor, a transmis preşedintele legislativului comunitar, David Sassoli.
"Salut acordul privind viitoarea relaţie UE-regatul Unit. Acesta poate reprezenta acum baza pentru un nou parteneriat. Totuşi, faptul că s-a ajuns la el într-un ultim moment nu permite ca el să fie examinat adecvat de parlamentul European înainte de sfârşitul anului", a postat Sassoli pe Twitter.
I welcome the deal on the future EU-UK relationship. This can now form the basis of a new partnership.
However, the last-minute nature of the agreement does not allow for proper parliamentary scrutiny by the @Europarl_EN before the end of the year. [1/3] https://t.co/aMJ4qFa4ns
Alegeri 2024
VEZI MAI MULTE ȘTIRI
17:07Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite— David Sassoli (@EP_President) December 24, 2020
"Parlamentul European va analiza acum acordul în detaliu înainte de a decide dacă îşi va da consimţământul în noul an. Vom acţiona responsabil pentru a reduce la minim perturbările din viaţa cetăţenilor şi a preveni haosul unui scenariu 'no deal'", a mai adăugat el.
"Parlamentul îşi va continua activitatea în comisiile sale responsabile şi plenara va decide dacă îşi va da consimţământul în noul an", a adăugat el.
"Parlamentul a pledat consistent pentru un acord corect şi cuprinzător şi suntem încrezători că priorităţile noastre se reflectă în acordul final. Dacă Parlamentul European decide să aprobe acordul, va monitoriza îndeaproape cum este implementat", a mai precizat preşedintele legislativului comunitar în comunicat.
Ce prevede acordul comercial
Prin acest acord comercial, UE oferă fostului său stat membru un acces fără precedent fără taxe vamale şi cote la piaţa sa imensă de 450 de milioane de consumatori.
Dar această deschidere va fi însoţită de condiţii stricte: companiile de dincolo de Canalul Mânecii vor trebui să respecte un anumit număr de reguli în materie de mediu, de drepturi în muncă şi de fiscalitate pentru a evita orice dumping. Garanţii există, de asemenea, şi în materie de ajutoare de stat.
Un mecanism le va permite celor două părţi să activeze rapid contramăsuri, precum taxe vamale, în caz de divergenţe asupra acestor norme.
În pofida ponderii sale economice reduse, accesul pescarilor europeni la apele britanice a reprezentat ultimul punct de blocaj al discuţiilor, din cauza importanţei politice şi sociale a sectorului în mai multe state membre, printre care Franţa, Olanda, Danemarca sau Irlanda. Însă britanicii, care recapătă controlul asupra apelor lor, au făcut din acest lucru simbolul suveranităţii lor regăsite.
Acordul prevede o perioadă de tranziţie de 5 ani şi jumătate până în iunie 2026, la finalul căreia pescarii europeni vor renunţa la 25% din cota lor, care se ridică anual la 650 de milioane de euro. Accesul în apele britanice va fi apoi renegociat anual.
Negociatorul european Michel Barnier a promis că UE va fi “alături de pescarii europeni”.
El a subliniat că vor exista, în pofida acestui acord, “veritabile schimbări” de la 1 ianuarie “pentru mulţi dintre cetăţeni şi companii”. “Este consecinţa Brexitului”, a subliniat el.
UE a prevăzut 5 miliarde de euro în bugetul său pentru a susţine sectoarele cele mai afectate.
Fără un acord, schimburile între UE şi Londra ar fi fost reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale, cote şi formalităţi administrative susceptibile să antreneze ambuteiaje monstru şi întârzieri ale livrărilor.
Un scenariu negru pentru Regatul Unit, deja lovit de o tulpină mai virulentă a coronavirusului care l-a izolat de restul lumii.
Regatul Unit ar fi avut de altfel mai mult de pierdut decât UE: britanicii exportă 47% din produsele lor spre continent, iar UE doar 8% din mărfurile sale de partea cealaltă a Canalului Mânecii.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: ue, parlamentul european, brexit, uk,
Dată publicare:
24-12-2020 21:36