Rușii fug din țară în Finlanda sau Turcia. Trenurile către Helsinki sunt ticsite
Deși Ucraina arată ca un film despre apocalipsă, responsabilii de la Kiev anunță că discuțiile cu rușii au înregistrat unele progrese, după ce Moscova a renunțat la ultimatumuri.
Luni s-a derulat o noua rundă de tratative, prin videoconferință, iar convorbirile vor fi reluate marți. Potrivit experților, binecuvântarea oferită de patriarhul Kiril al Moscovei, faţă de invadarea Ucrainei, i-a divizat pe credincioşii din Biserica Ortodoxă din lumea întreagă şi a declanşat o rebeliune internă fără precedent.
Oficialii ucraineni susțin că, în contactele din ultimele zile, rușii ar fi schimbat tonul, iar Kievul se așteaptă la rezultate concrete în următoarele zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Cerintele noastre sunt foarte clare: retragerea forțelor rusești, încetarea focului, care sunt ne-negociabile pentru noi. Abia apoi putem discuta de relațiile bilaterale și de un acord politic. Rusia deja începe să înțeleagă și discuțiile au devenit constructive”, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean.
„Observăm indicii ale voinței rușilor de a purta negocieri serioase. Dar mă vad nevoită să adaug ca intenția lui Putin e de a distruge Ucraina. Trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile”, a explicat un secretar de stat.
În tot acest timp, continuă și demersurile occidentalilor. Cancelarul german a fost primit luni de președintele turc Recep Taip Erdogan. Turcia se consideră mediator în actuala criză, iar președintele american și oficiali ai Uniunii Europene i-au mulțumit lui Erdogan pentru eforturile sale.
Pe de altă parte, responsabili americani afirmă că Rusia a cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale. Oficial, Beijingul neagă categoric, dar consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe s-a întâlnit luni la Roma cu omologul său chinez. Analiștii se așteptau ca Jack Sullivan să încerce să convingă China să nu ofere armament Rusiei.
„Urmărim îndeaproape modurile în care China furnizează sprijin Rusiei, militar ori economic. Este una dintre îngijorările noastre. Și am comunicat limpede Beijingului că nu vom sta cu mâinile-n sân și nu vom permite niciunei țări să compenseze Rusia pentru pierderile economice antrenate de sancțiuni”, a declarat un consilier pe securitatea națională de la Casa Albă.
Presupusa schimbare de ton a rușilor are cu siguranță legatura cu problemele economice, deja evidente la Moscova. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că este posibil ca Rusia să nu-şi poată îndeplini angajamentele externe din cauza sancţiunilor. Guvernul rus are de achitat miercuri 117 milioane de dolari pentru două dintre obligaţiunile denominate în dolari.
„Anticipăm o recesiune profundă în Rusia. Rubla s-a depreciat considerabil. Puterea de cumpărare a rușilor s-a diminuat semnificativ. Cât despre achitarea datoriilor publice, nu mai considerăm drept improbabil scenariul intrării Rusiei în incapacitate de plată. Rusia ar avea banii să-și achite ratele, dar nu are acces la ei. Ce mă îngrijorează cel mai mult sunt consecințele economice resimțite dincolo de Rusia și Ucraina, mai ales în țările vecine, republicile din Asia Centrală, din Caucaz, Moldova, pentru că au relații comerciale cu Rusia mai importante decât restul lumii”, a explicat directorul FMI.
Chiar dacă majoritatea rețelelor de socializare au fost blocate în Rusia, pe Telegram răzbat reacții de indignare ale rușilor referitoare la creșterea galopantă a prețurilor și lipsa unor produse din magazine, inclusiv medicamente si alimente.
Mulți dintre cei care n-au curajul să protesteze, dar nu mai suportă situația, părăsesc Rusia, apelând la puținele cai de ieșire: cu trenul spre Finlanda ori cu avionul spre Turcia.
Doua rusoaice aveau un site de lifestyle care însă le-a fost închis în urmă cu o săptămână. Speriate de ce ar putea urma, s-au refugiat în Antalya.
„Am întâlnit o familie de ruși la o agenție imobiliară. Au fugit din Rusia, dar au spus rudelor și prietenilor că pleacă în vacanță. Vor însă să-și cumpere o locuință aici, în Antalya, n-au de gând să se mai întoarcă în Rusia. Nu sunt activiști ori jurnaliști, bărbatul e negustor de pește, dar se simtțeau atât de amenintați încât nu vor sa vorbească în fața camerei”, a relatar un reporter SkyNews.
În același timp, de peste 10 zile, trenurile care leagă Rusia de Finlanda sunt ticsite.
Potrivit presei occidentale, sute de mii de ruși au fugit deja din țară.