Rusia, exclusă pentru 2 ani din competiţiile mondiale pentru încălcarea regulilor antidoping

17-12-2020 17:41


jocurile olimpice tokyo

Rusia a fost exclusă timp de doi ani de la competiţiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo din vara anului viitor şi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022.

Această decizie a fost luată pentru încălcarea regulilor antidoping, a anunţat joi Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), scrie AFP.

Cei trei arbitri desemnaţi de TAS au redus la jumătate sancţiunea propusă anul trecut de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care a cerut o suspendare pe patru ani, lăsând totodată posibilitatea sportivilor ruşi care nu au fost niciodată acuzaţi de dopaj să poată concura sub steag neutru, transmite Agerpres.

Rusia este implicată de mai mulţi ani într-un uriaş scandal de dopaj. Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a contestat la TAS decizia Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA) de a exclude sportivii săi pe patru ani de la marile competiţii internaţionale. De asemenea, Rusia nu poate găzdui evenimente internaţionale de anvergură.

AMA/WADA a dictat această sancţiune deoarece laboratorul antidoping de la Moscova a manipulat unele fişiere înainte de predarea lor către investigatori.

RUSADA a fost suspendată în 2015, după ce au fost descoperite probe privind un dopaj în masă al sportivilor ruşi. În septembrie 2018, RUSADA a fost reinstaurată provizoriu, dar a fost declarată neconformă la sfârşitul anului trecut din cauza datelor manipulate transmise de laboratorul antidoping de la Moscova.

Rusia a fost deja exclusă de la JO de la Rio (2016) şi PyeongChang (2018) din cauza scandalului de dopaj declanşat în urmă cu patru ani, dar unii sportivi ruşi au participat totuşi sub steagul olimpic.

Agenţia Mondială Antidoping salută decizia TAS cu privire la Rusia
 

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a salutat joi seara decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de a exclude Rusia timp de doi ani din competiţiile mondiale majore, inclusiv de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo de anul viitor şi de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, pentru încălcarea regulilor antidoping.

„WADA este bucuroasă că a câştigat acest caz important", a declarat preşedintele AMA/WADA, polonezul Witold Banka, într-un comunicat.

„TAS a confirmat în mod clar constatările noastre conform cărora autorităţile ruse au manipulat în mod ilegal datele din laboratorul de la Moscova în încercarea de a acoperi un program de dopaj instituţionalizat'', a adăugat Banka.

Totuşi, acesta s-a arătat ''dezamăgit'' că TAS nu a aplicat pedeapsa cerută de AMA/WADA, de suspendare a Rusiei pe o perioadă de patru ani.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO