Record!Un japonez a calculat 5000 de miliarde de zecimale ale constantei Pi
Un japonez pretinde ca a calculat primele 5.000 de miliarde de zecimale ale constantei matematice Pi, un veritabil record in domeniu, care, daca va fi omologat, va depasi de aproape doua ori precedentul record, stabilit de un francez.
Inginerul in informatica Shigeru Kondo, in varsta de 54 de ani, a reusit aceasta performanta colaborand pe internet cu studentul american Alexander Yee.
Acesta, un stralucit programator, a conceput un program special care a putut fi instalat ulterior pe un computer dotat cu o "baterie" de hard disk-uri asamblate de informaticianul japonez.
"Cu cele 5.000 de miliarde de zecimale, credem ca am reusit sa stabilim un nou record", au declarat autorii acestei performante.
Precedentul record a fost stabilit de francezul Fabrice Bellard, care a reusit sa calculeze primele 2.700 de miliarde de cifre dupa virgula ale constantei Pi.
Pi, o constanta matematica a carei valoare este data de raportul dintre circumferinta si diametrul oricarui cerc intr-un spatiu euclidian, contine un numar infinit de zecimale.
Simbolul Pi a fost propus pentru prima oara de matematicianul galez William Jones in 1706. De-a lungul istoriei matematicii, s-au depus eforturi intense pentru a determina constanta Pi cu o mai mare precizie si pentru a-i intelege natura, fascinatia pentru acest numar intrand ulterior si in cultura non-matematica.
Desi exista multi pasionati de matematica ce incearca sa retina pe de rost sute sau chiar mii de cifre dupa virgula constantei Pi, in general, publicul larg retine doar sase zecimale, valoarea constantei Pi fiind considerata aproximativ egala cu numarul 3,141592.