Rebelii kurzi au inventat “tancul-pitic”. Vehiculul blindat e folosit in luptele pentru cucerirea capitalei Statului Islamic

13-02-2017 10:37


tanc pitic al rebelilor sirieni

Un bizar tanc din dotarea rebelilor sirieni a devenit viral pe retelele sociale.

"Tancul-pitic" este folosit de rebelii din Fortele Democratice Siriene (SDF) si Unitatile de Protectie Populare care tin de Rojava, regiunea din nordul Siriei care este practic independenta in acest moment. Acestia il utilizeaza in ofensiva impotriva orasului Rakka, capitala Statului Islamic. r Operatiunea, cunoscuta sub numele de "Mania Eufratului", a fost declansata in noiembrie.

Vehiculul nu are hublouri, ci navigheaza cu ajutorul unor webcam-uri montate in exterior, si serveste in principal ca transportor blindat pentru infanterie. Multi dintre cei care au vazut imaginea au remarcat asemnarea cu tancurile primitive folosite in Primul Razboi Mondial.

 

 

Vehiculul blindat a fost filmat, de altfel, in actiune, de jurnalistul kurd Afarin Mamosta in satul Muayzilah, aflat la circa 20 de kilometri distanta de Rakka. Imaginile au devenit rapid virale pe Twitter, fiind apoi preluate si pe alte retele sociale. 

Imagini mai vechi cu "tancul-pitic" au fost descoperite apoi pe Twitter, aratand ca acesta este utilizat in ca din 2015 si a luat parte la multe batalii, cea mai importanta fiind cea din al-Hasakah, in care rebelii au respins ofensiva ISIS asupra  acestui oras din nord-estul Siriei

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO