Reactia dura a Luxemburgului dupa atentatele din Paris. Marele Duce a decis sa trimita AL DOILEA soldat in Mali


Ultimul update: Luni 14 Decembrie 2015 07:02
Data publicarii: Vineri 11 Decembrie 2015 09:34
Categorie: Stiri externe
soldati NATO cu steaguri

Micul Mare Ducat al Luxemburgului riposteaza in forta impotriva Statului Islamic, ca urmare a recentelor atacuri teroriste.

Luxemburgul a decis sa trimita un al doilea militar in Mali, scrie AFP. Decizia a fost luata in virtutea 'clauzei de solidaritate' europeana invocata de Franta in cadrul UE, ca riposta impotriva Statului Islamic,

Marele Duce va trimite acest militar suplimentar in cadrul misiunii UE de formare a trupelor in Mali, la inceputul anului 2016. El va fi consilier pe langa fortele armate maliene. Acest personal aditional 'dubleaza prezenta militara luxemburgheza la fata locului', se precizeaza intr-un comunicat oficial.

Micul stat ofera, de asemenea, capacitati de transport strategic in cadrul programului gestionat de ONU, precum si contributii financiare 'in favoarea armatei maliene si pentru lupta impotriva extremismului'. Valoarea totala a angajamentului luxemburghez se ridica la 2 milioane de euro.

A doua zi dupa atentatele din Paris (130 de morti), in 13 noiembrie, Franta a facut apel pentru prima oara la articolul 42.7 al tratatului de la Lisabona, care prevede asistenta celorlalte tari daca una dintre cele 28 de membre ale UE este victima unei agresiuni.
 

Sursa: Agerpres

STIRI EXTERNE PE SCURT. Cersetorii romani provoaca un scandal in Luxemburg; Trump, criticat pentru afirmatiile sexiste
Arma secreta detinuta de Luxemburg, Olanda si Elvetia, care l-ar scoate pe Putin din Ucraina. Miza de zeci de mld. dolari
VIDEO PROTVPLUS.RO