Reacția Poloniei după ce Ucraina a făcut plângere împotriva sa pentru că a prelungit embargoul asupra cerealelor ucrainene
Varşovia îşi va menţine embargoul asupra cerealelor ucrainene, în pofida plângerii pe care Kievul a depus-o împotriva sa la OMC şi a încetării restricţiilor anunţate de Bruxelles, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller.
"Ne menţinem poziţia, credem că este corectă, este şi rezultatul unei analize economice şi al prevederilor dreptului comunitar şi internaţional", a declarat Piotr Müller pentru televiziunea Polsat News, adăugând că plângerea la OMC "nu ne impresionează", relatează AFP.
Kievul a anunţat luni că a depus o plângere la OMC împotriva a trei ţări UE - Polonia, Slovacia şi Ungaria - care au prelungit embargoul asupra importurilor de cereale din Ucraina, în pofida ridicării restricţiilor decisă de Bruxelles, notează Reuters şi AFP.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Este crucial pentru noi să stabilim că statele membre nu pot interzice individual importul de mărfuri ucrainene", a explicat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko într-un comunicat. "De aceea depunem o plângere împotriva lor", a adăugat ea, potrivit Agerpres.
"Sperăm că aceste ţări îşi vor ridica restricţiile şi că nu va fi nevoie să mergem în instanţă mult timp pentru a ne rezolva litigiul", a subliniat ministrul ucrainean în comunicat.
România a "regretat" decizia luată de Bruxelles, dar s-a abţinut de la orice măsură unilaterală, în timp ce Bulgaria acceptat ridicarea embargoului în numele "solidarităţii cu Ucraina", notează AFP.
În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.
Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.