Putin: Rusia nu vrea să pornească un război. Cum se pregătește armata pentru un eventual conflict

Ultima actualizare: 02-03-2020 18:10
Vladimir Putin: Rusia nu vrea să pornească un război
tass.ru

Preşedintele Vladimir Putin spune că Rusia nu intenţionează să pornească un război împotriva cuiva, dar doreşte să descurajeze alte ţări să se angajeze într-un conflict cu Moscova.

"Nu vom lupta împotriva nimănui. Vom crea condiții pentru ca nimeni să nu vrea să lupte împotriva noastră", a declarat Putin, întrebat, într-un interviu pentru TASS, cu cine va lupta armata Rusiei, "care este puternică și are tancuri rapide".

Totuși, preledintele rus susține că este pentru prima dată în istoria țării, când Rusia se află cu în pas înaintea celorlalte state în privința arsenalului militar.

"Este pentru prima dată în istoria modernă a Rusiei când suntem cu un pas înainte. Până acum îi urmam noi. Americanii au făcut bomba atomică, ne-am trezit și noi mai târziu, americanii creau avioane strategice, veneam și noi din urmă. Au făcut rachete, am făcut și noi. De data asta, este pentru prima dată când am creat un sistem de arme ofensive care este unic în lume. Acum, ei încearcă să ne ajungă. Mă refer desigur la rachetele hipersonice, inclusiv la cele cu rază intercontinentală de acțiune. În 2000, armata noastră avea 1,3 milioane de oameni, acum 1 milion și un pic. În trecut, tehnologia modernă însemna 6% din armament. Și acum, știi cât reprezintă? Aproape 70%", a precizat Putin.

Declarațiile lui Putin vin pe fondul sporirii tensiunilor în regiunea Idlib, din nord-vestul Siriei, unde Rusia sprijină forţele guvernamentale siriene.

Putin a amintit că, în ceea ce privește cheltuielile cu apărarea, Rusia se clasează pe locul șapte în lume, după Statele Unite, China, Arabia Saudită, Marea Britanie, Franța și Japonia.

"Mai mult, cheltuielile noastre anuale scad. În schimb, cheltuielile militare din alte țări au crescut", a adăugat el.

Tensiuni la granița Turcia - Siria

 

Kremlinul a anunţat vineri o întâlnire între preşedinţii rus şi turc, Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan, pentru sfârşitul acestei săptămâni, iar presa turcă a semnalat joi, 5 martie, ca posibilă dată pentru această reuniune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat şi el că întâlnirea ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie. Discuţiile nu vor fi uşoare, dar ambii lideri şi-au confirmat dorinţa de a soluţiona situaţia din Idlib, unde Rusia şi Turcia sprijină fiecare părţi adverse, a spus Peskov, scrie Agerpres.

Conflictul a escaladat după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi de armata siriană în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), unde Ankara susţine grupări rebele ce luptă împotriva trupelor preşedintelui Bashar al-Assad.

Armata turcă a lansat în Idlib o ofensivă militară denumită operaţiunea 'Scutul Primăverii' şi au loc confruntări directe între trupele turce şi cele siriene. Două avioane de luptă siriene SU-24 au fost doborâte duminică de aviaţia turcă, în timp ce Damascul susţine că Siria la rândul ei a doborât trei drone turceşti. Duminică după-amiază armata turcă a bombardat şi a scos din uz aeroportul militar de la Nayrab, în provincia siriană Alep.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO