Proteste violente în Beirut şi Amman. Protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasadele SUA şi Israelului | VIDEO

proteste Beirut și Amman
Foto: Profimedia

Câteva ambasade din Orientul Mijlociu au fost miercuri sub asediul protestatarilor violenţi în timp ce preşedintele Joe Biden a zburat în regiune, scrie News.ro.

Tensiunile din întreaga lume s-au amplificat în urma atacului devastator împotriva unui spital din Gaza, în care ar fi fost ucişi, potrivit Hamas, peste 500 de oameni, relatează presa internaţională.

Mişcarea libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a chemat pentru miercuri la o „Zi a furiei” musulmane după atacul asupra spitalului, pe care Israelul îl pune pe seama unui tir eronat al mişcării palestiniene Jihadul Islamic.

SUA a autorizat plecarea personalului neesențial din ambasada din Beirut

În Beirut, mulţimea a încercat să dea foc Ambasadei SUA şi a aruncat, miercuri, cu cocktail-uri Molotov, dar a fost ţinută afară de forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene.

Personalul neesenţial al ambasadei a fost evacuat după ce protestele furioase au degenerat în adevărate revolte.

Citește și
Joe Biden, Benjamin Netanyahu
Președintele SUA, în Israel, alături de premierul Netanyahu: Atacul de la spital "pare să fi fost făcut de cealaltă echipă”
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Departamentul de Stat a precizat că Forţele Armate Libaneze au fost deja aduse pentru a reprima eventualele violenţe.

Departamentul de Stat a emis marţi o „recomandare de a nu călători" în Liban, anticipând un nou val furie împotriva SUA, iar civilii au fost avertizaţi să evite zona din jurul ambasadei.

„Demonstraţii de amploare au izbucnit în urma violenţelor recente din Israel şi Gaza. Cetăţenii americani ar trebui să evite demonstraţiile şi să manifeste prudenţă dacă se află în apropierea unor adunări sau proteste mari, deoarece unele dintre acestea au devenit violente", arată avertismentul Departamentului de Stat. „Protestatarii au blocat drumurile principale, inclusiv arterele dintre centrul oraşului Beirut şi zona în care se află Ambasada SUA, precum şi între Beirut şi Aeroportul Internaţional Rafic Hariri din Beirut”, menţionează comunicatul.

Departamentul de Stat a îndemnat oamenii să nu călătorească în această ţară „din cauza situaţiei imprevizibile de securitate legate de schimburile de rachete şi artilerie între Israel şi Hezbollah sau alte facţiuni militante armate".

Nivelul de avertizare a fost ridicat 4, „Nu călătoriţi" - cel mai înalt nivel - de la nivelul 3, „Reconsideraţi călătoria". De asemenea, avertismentul emis marţi îndeamnă populaţia să reconsidere călătoriile în Liban „din cauza terorismului, tulburărilor civile, conflictelor armate, criminalităţii, răpirilor" şi a capacităţii limitate a Ambasadei SUA din Beirut de a oferi sprijin cetăţenilor americani.

Departamentul de Stat a autorizat, pe de altă parte, plecarea voluntară şi temporară a membrilor de familie ai personalului guvernamental american şi a unor membri ai personalului care nu se află în situaţii de urgenţă de la Ambasada SUA din Beirut, din cauza situaţiei imprevizibile a securităţii din Liban.

Recomandarea a venit în aceeaşi zi în care s-au intensificat luptele între Hezbollah, un grup militant cu sediul în Liban, de-a lungul graniţei cu Israelul. „Guvernul libanez nu poate garanta protecţia cetăţenilor americani împotriva unor izbucniri bruşte de violenţă", se arată în avizul diplomaţiei americane. „Disputele de familie, de cartier sau sectare pot escalada rapid şi pot duce la focuri de armă sau alte violenţe fără niciun avertisment. Au avut loc ciocniri armate de-a lungul graniţelor, în Beirut şi în aşezările de refugiaţi", a explicat Washingtonul.

Protestatarii încearcă să ia cu asalt Ambasada Israelului de la Amman

Şi la Amman protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasada Israelului din Iordania, pentru a doua oară în 24 de ore, potrivit Times of Israel.

Forţele de securitate iordaniene au făcut eforturi pentru a dispersa o mulţime de mii de protestatari care încearcau să ia cu asalt ambasada israeliană din Amman, în semn de protest faţă de războiul din Gaza.

Aproximativ 5.000 de iordanieni au manifestat miercuri în apropierea ambasadei israeliene din Amman, capitala iordaniană, după explozia de la spitalul din Gaza, pentru care israelienii şi palestinienii se acuză reciproc.

Numărul manifestanţilor a crescut în ciuda faptului că drumurile care duc la ambasadă erau blocate de forţele de securitate.

Iordania, care are un tratat de pace cu Israelul, a declarat că Israelul „poartă responsabilitatea pentru acest incident grav".

Demonstranţii au încercat deja să pătrundă în ambasadă şi noaptea trecută, dar au fost dispersaţi de poliţia iordaniană.

Israelul ar fi evacuat deja ambasada încă de acum câteva zile, potrivit The Times of Israel.

Marţi seară au avut loc mitinguri în masă în Cisiordania, Iordania şi Liban în urma exploziei de la spitalul din Gaza.

La Adana, în Turcia, protestatarii au aruncat marţi seară cu artificii şi cocteiluri Molotov în timp ce scandau "Allahu Akbar", iar Consulatul SUA din Adana a rămas închis miercuri.

Armata din Israel: Tir ratat al Jihadistului Islamic

Armata israeliană a declarat miercuri dimineaţă că are „dovezi" că Jihadul Islamic este responsabil pentru tragedie. Potrivit Tsahal, explozia „a fost provocată de lansarea unei rachete de către gruparea armată palestiniană, care a eşuat".

„Această analiză profesionistă se bazează pe informaţii, sisteme operaţionale şi imagini aeriene, care au fost verificate încrucişat", a declarat purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari în cadrul unei conferinţe de presă.

Armata israeliană a difuzat hărţi şi un fişier audio pe care l-a prezentat ca fiind o conversaţie între doi membri ai Hamas care se referă la responsabilitatea Jihadului Islamic.

„Nu a existat niciun tir al armatei de pe uscat, de pe mare sau din aer care să fi lovit spitalul", a precizat Hagari.

„Sistemele noastre radar au localizat rachetele lansate de teroriştii din Gaza în momentul exploziei, iar analiza traiectoriei arată că rachetele au fost lansate în apropierea spitalului", a explicat purtătorul de cuvânt al armatei.

Şi preşedintele Joe Biden a împărtăşit această opinie şi a spus că are date furnizate de Pentagon.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Premierul grec îşi amâna vizita în Israel din motive de securitate
Premierul grec îşi amâna vizita în Israel din motive de securitate

Vizita pe care prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis urma să o întreprindă în Israel în cursul săptămânii a fost amânată din raţiuni de securitate, au informat miercuri surse citate de agenţia elenă ANA.

 

Președintele SUA, în Israel, alături de premierul Netanyahu: Atacul de la spital
Președintele SUA, în Israel, alături de premierul Netanyahu: Atacul de la spital "pare să fi fost făcut de cealaltă echipă”

Într-o declarație de presă susținută la Tel-Aviv, în Israel, alături de premierul Benjamin Netanyahu, președintele SUA, Joe Biden, a spus despre explozia de la spitalul din Gaza că "se pare" că a fost "făcută de cealaltă echipă".

Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit într-un summit virtual de urgenţă. Războiul Israel-Hamas în prim plan
Şefii de stat şi de guverne din UE s-au reunit într-un summit virtual de urgenţă. Războiul Israel-Hamas în prim plan

Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE), reuniţi prin videoconferinţă, au depus eforturi să afişeze o poziţie unită cu privire la Războiul dintre Israel şi Hamas, după multe zile de mesaje disonante la Bruxelles, relatează AFP.

Secretarul general al ONU: Atacurile Hamas din Israel
Secretarul general al ONU: Atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că atacurile Hamas din Israel "nu pot justifica pedepsirea colectivă a palestinienilor" din Gaza, un teritoriu puternic lovit de bombardamentele de represalii, scrie France Presse.

Cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși în conflictul dintre Israel și Hamas. 13 dintre ei erau palestinieni
Cel puțin 17 jurnaliști au fost uciși în conflictul dintre Israel și Hamas. 13 dintre ei erau palestinieni

Cel puţin 17 jurnalişti, majoritatea palestinieni, au fost ucişi de când Hamas a atacat Israelul în această lună şi după ce Israelul a lansat atacuri aeriene în Gaza, a declarat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.