Protest inedit în Australia. Mai multe ziare rivale apar cu prima pagină cenzurată

21-10-2019 13:47

Cele mai mari ziare australiene, prin tradiție rivale, au făcut o rară demonstrație de unitate, publicând fiecare prima pagină autocenzurată.

 

Au protestat astfel împotriva informațiilor restricționate pentru presă. Rândurile articolelor de început au apărut acoperite cu dungi de tuș negru, lângă ștampile roșii cu marca "secret". A fost o campanie coordonată pentru evidențierea unei așa-numite secretomanii a guvernului, justificată adesea prin rațiuni de securitate națională.

Într-unul din ziarele centrale, pe prima pagină înnegrită de tuș putea fi citită doar o întrebare: Când guvernul nu te lasă să afli adevărul, ce ascunde?

Vara aceasta, poliția a descins la locuința unui jurnalist de la "News Corp" și la sediul, din Sydney, al televiziunii naţionale, după scurgere unor documente guvernamentale care au stat la baza unor reportaje stânjenitoare pentru guvern. Despre crime de război - într-un caz, sau, într-altul, despre tentativa unei agenţii guvernamentale de spionare a cetăţenilor australieni.

Însă Australia risca să devină cea mă secretoasa democraţie din lume - a avertizat directorul canalului naţional de televiziune.

Organizaţiile de media susţin că libertatea presei a fost erodată de mai bine de 70 de legi pentru securitate şi anti-teroiste, adoptate în parlament după atentatele de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite.

Autoritățile invocă rațiuni de securitate - acuză, pe de altă parte, presa - dar nu dezvăluie, de exemplu, care sunt azilurile unde au fost descoperite abuzuri asupra rezidenţilor vârstnici. Sau ce suprafeţe de teren agricol ai fost vândute unor entităţi străine.

Guvernul australian susţine că sprijină libertatea presei, dar insistă, în acelaşi timp, ca nimeni nu este mai presus de lege.

Hugh Marks, director executiv ”Nine Entertainment”: ”Nimeni nu spune că cineva ar trebui să fie mai presus de lege. Chestiunea care se pune este dacă legea servește interesului public. Dacă guvernul acționează de o manieră în care ține anumite lucruri la secret doar pentru că nu vrea să fie discutate, cred că noi, ca cetățeni, ca plătitori de taxe, noi cei cărora de fapt ne aparține guvernul, avem de pierdut”.


VIDEO PROTVPLUS.RO