“Prognoza noastra a fost inutila”. Scuzele publice ale Oficiului britanic de Meteorologie

29-03-2013 11:32

ploaie, Londra, Marea Britanie

Oficiul britanic de Meterologie a declarat public ca prognoza pe 3 luni prezentata in primavara anului 2012 a fost “nefolositoare”, din cauza schimbarilor neasteptate ale climei.

Anul trecut, Marea Britanie s-a confruntat cu precipitatii abundente si inundarii, in timp ce meteorologii preconizasera “conditii de ploaie mai reduse ca media anuala, in special in luna aprilie, care va fi mai secetoasa”.

Ulterior, specialistii au fost nevoiti sa recunoasca: “Deoarece aprilie a fost cea mai ploioasa luna de cand exista inregistate date, din 1910, iar cele 3 luni au fost de asemenea cele mai ploioase, acest sfat nu a fost util”.

Sefa Oficiului Meterologic, Julia Slingo, precizeaza ca este foarte dificil sa se emita o prognoza corecta, datele obtinute fiind doar “probabile”, scrie BBC News.

In Marea Britanie, vremea este influentata de circulatia maselor de aer de deasupra Atlanticului de Nord.

Anul trecut insa, meteorologii au fost derutati de un fenomen mai putin cunoscut, Oscilatia Madden Julian, un pattern de furtuni tropicale care vin din Oceanul Indian. Astfel, o furtuna care are loc aici va influenta vremea in alta zona a globului.
 

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO