Vrei copil la varsta inaintata? Transplantul de ovare congelate e la moda

Dată publicare: 02-11-2010 00:00
Dată actualizare: 21-10-2012 18:18


Procedura ar putea spori considerabil sansele femeilor de a deveni mame la varste inaintate. Specialistii americani le recomanda sa-si congeleze portiuni din ovare, pe care sa si le transplanteze peste ani, fara ca functia reproductiva sa le fie afectata.

In urma cu cativa ani, specialistul in tratamente de fertilitate Sherman Silber a realizat primul transplant de ovare din lume. Convins ca procedura reprezinta viitorul pentru femeile care vor sa aiba copii ceva mai tarziu in viata, el le recomanda tinerelor sa-si congeleze portiuni din ovare. Tesutul congelat poate fi pastrat si timp de 20 de ani, pentru a fi transplantat atunci cand pacienta este pregatita sa aiba un copil.

Pana acum, medicii reuseau sa recolteze maximum 10 ovule, un numar de multe ori insuficient pentru paciente. Prelevarea unei treimi dintr-un ovar inseamna insa 60.000 de ovule, asa ca sansele de a ramane insarcinata sporesc considerabil. Cu toate acestea, parerile sunt impartite.

Procedura le este recomandata in special pacientelor bolnave de cancer, care sufera de infertilitate in urma unor tratamente agresive.

Pana acum, 23 de copii au venit pe lume dupa ce mamele lor au beneficiat de un transplant de tesut ovarian.


VIDEO PROTVPLUS.RO