Pontul care a dus la arestarea liderului mafiot Matteo Messina Denaro. Numele fals pe care îl fososea "Nașul" Cosa Nostra

×
Codul embed a fost copiat

După mai bine de trei decenii, Poliția italiană a reușit să-l prindă pe Matteo Messina Denaro, șeful celebrei bande de mafioți Cosa Nostra, poreclit „Diavolul”.

Considerat ultimul „Naș” al mafiei siciliene, Matteo Messina Denaro, în vârstă de 60 de ani, a fost capturat recent de Poliția italiană. Temutul mafiot era unul dintre cei mai căutați criminali din lume.

A fost prins în urma unui pont, pe care anchetatorii l-au primit, cum că Messina Denaro frecventa des o clinică medicală din Palermo. Acolo, mafiotul primea tratament medical pentru o tumoare mai bine de un an. Astfel, el a fost prins la ieșirea din unitatea medicală privată La Maddalena de la periferia orașului sicilian, unde oamenii legii au stat de pază de când autoritățile au aflat prima dată despre locul unde se afla în urmă cu trei zile.

În momentul reținerii, Messina Denaro purta haine de lux și un ceas de 38.000 de euro, potrivit The Guardian. Mafiotul, care a fost considerat cândva un candidat la funcția de șef al șefilor mafiei siciliene după moartea lui Bernardo Provenzano în 2016 și a lui Salvatore Riina în 2017, primea periodic tratament în această instituție de aproximativ un an sub numele fals de Andrea Bonafede.

Ar fi încercat să fugă

"Sănătatea este unul dintre acele lucruri care, mai devreme sau mai târziu, îi obligă pe cei care vor să se ascundă să se expună. În ultima perioadă, ne-am concentrat investigațiile asupra stării sale de sănătate. Știam că este bolnav. În ultimele zile, am înțeles că, în această zi, un bărbat care corespundea cu portretele-robot pe care le aveam ale șefului se ducea la această clinică", a declarat generalul Pasquale Angelosanto, de la poliția militară de carabinieri, într-o conferință de presă la Palermo.

Citește și
Matteo Messina Denaro
Matteo Messina Denaro, capul mafiei Cosa Nostra, prins după o ”vânătoare” de 30 de ani. ”Am umplut un cimitir de unul singur”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Anchetatorii au povestit că, în jurul orei 8.30, Denaro, purtând o șapcă albă de lână, ochelari de soare și o haină maro din piele de oaie, a mers la clinică cu o foaie de hârtie în mână care conținea rezultatul negativ al unui test Covid, o cerință obligatorie pentru cei ca el care trebuie să urmeze o terapie și o serie de analize de sânge.

Când Poliția a pătruns în clădire pentru a-l aresta, Denaro ar fi încercat să fugă, dar, realizând că este înconjurat, nu a opus rezistență. Poliția blocase deja toate căile de evacuare din clinică și drumurile.

Odată încătușat, polițiștii din forțele speciale l-au întrebat pe bărbat: "Cum vă numiți?"; "Eu sunt Matteo Messina Denaro", ar fi răspuns „Nașul”.

Unii dintre cei care au asistat la arestare și au înțeles că bărbatul dus în cătușe era celebrul patron sicilian i-au aplaudat pe polițiștii care l-au arestat.

Condamnat pentru zeci de crime

Poreclit „Diabolik” sau „U Siccu” (slăbănogul - n.trad.), Denaro s-a născut la Castelvetrano, în Sicilia, în 1962. Tatăl său a fost un puternic șef al Cosa Nostra, iar Denaro a prosperat în afacerile familiei, construind un imperiu ilicit de mai multe miliarde de euro în sectoarele de eliminare a deșeurilor, energie eoliană și comerț cu amănuntul.

Potrivit informatorilor mafioți și procurorilor, el deține cheia unora dintre cele mai odioase crime comise de mafia siciliană, inclusiv atacurile cu bombă care i-au ucis pe magistrații antimafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino. În 2002, a fost condamnat în absență la închisoare pe viață pentru că a ucis sau a ordonat personal uciderea a zeci de persoane.

Se crede că Denaro s-a ascuns în zona de vest a orașului Trapani și a venit în capitala siciliană doar pentru tratament medical.

Anchetatorii au declarat că monitorizau de luni de zile pacienții din Sicilia care sufereau de aceeași boală ca Denaro și aveau aceeași vârstă cu el.

Motivul pentru care este supranumit „Diabolik"

Cel mai căutat șef al mafiei italiene, Matteo Messina Denaro, a fost dus într-un loc secret, după ce a fost arestat în Sicilia.

Supranumit „Diabolik" după porecla unui hoț care nu putea fi prins personaj în cărțile de benzi desenate, Denaro a spus acum multă vreme, într-un interviu: „Am umplut un cimitir, singur".

De multă vreme Denaro devenise și un simbol al incapacității autorităților italiene de a se apropia de conducătorii crimei organizate.

Pasquale Angelosanto, comandant al trupei speciale ROS Carabinieri: „Carabinieri de la Grupul pentru operațiuni speciale, Grupul pentru intervenții speciale și Comandamentul local al regiunii Sicilia, ca parte a investigațiilor coordonate de biroul Procurorului public, Palermo, l-au arestat pe fugarul Matteo Messina Denaro, într-o unitate medicală din Palermo, unde venise pentru tratament".

Matteo Messina Denaro - care are 60 de ani - a fost judecat în lipsă și condamnat la închisoare pe viață pentru numeroase crime. Printre acestea: uciderea, în 1992, a procurorilor anti-mafia Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, atacurile mortale cu bombe din 1993 de la Milano, Florența și Roma, dar și răpirea, torturarea și uciderea fiului de 11 ani al unui alt mafiot, care a devenit informator.

Denaro este acuzat, de asemenea, că a supervizat numeroase alte activități infracționale ale sindicatului crimei organizate, Cosa Nostra - legate de deșeuri, trafic de droguri și spălarea banilor.

Deși fugar, cred autoritățile, a continuat să dea ordine din diferite ascunzători secrete.

Se pare că Denaro a fost protejatul altui naș mafiot faimos, Totò Riina, șeful clanului Corleone, care a fost arestat în 1993, și el după 23 de ani de fugă.
 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cum a fost prins ”Nașul” mafiei din Italia, după 30 de ani de fugă. Greșeala pe care a făcut-o Messina Denaro
Cum a fost prins ”Nașul” mafiei din Italia, după 30 de ani de fugă. Greșeala pe care a făcut-o Messina Denaro

Messina Denaro, șeful celebrei bande de mafioți Cosa Nostra, poreclit „Diavolul”, a fost capturat într-o acțiune specială a poliției, organizată într-o clinică medicală privată din Palermo, Sicilia.  

Matteo Messina Denaro, capul mafiei Cosa Nostra, prins după o ”vânătoare” de 30 de ani. ”Am umplut un cimitir de unul singur”
Matteo Messina Denaro, capul mafiei Cosa Nostra, prins după o ”vânătoare” de 30 de ani. ”Am umplut un cimitir de unul singur”

Denaro, considerat a fi capul mafiei siciliene Cosa Nostra, a fost arestat după o ”vânătoare” care a durat 30 de ani. Boss-ul mafiot a fost prins într-o clinică din Palermo, unde mergea pentru un tratament medical.

„Regele cocainei din Milano”, arestat și predat autorităților din Italia
„Regele cocainei din Milano”, arestat și predat autorităților din Italia

Unul dintre cei mai căutați mafioți ai Italiei, Rocco Morabito, vânat ani de zile de poliție, a fost extrădat din Brazilia și predat autorităților de la Roma.

 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.