Politician arestat in timp ce ascundea milioane de dolari in gradina unei manastiri. Cine l-a dat de gol

Ultima actualizare: 18-06-2016 07:15
Jose Lopez - agerpres

Un inalt functionar al guvernelor presedintilor argentinieni Nestor Kirchner si Cristina Kirchner a fost arestat marti tocmai cand incerca sa ascunda pungi cu opt milioane de dolari in gradina unei manastiri, relateaza AFP.

Jose Lopez (55 de ani), fost ministru pentru lucrari publice, a fost prins in flagrant delict de catre politisti in timp ce arunca pungi cu teancuri de bani peste portalul manastirii din orasul General Rodriguez unde locuiau doar doua calugarite in varsta. Politistii au descoperit in cele 160 de pungi teancuri de dolari, euro, bijuterii, iar in masina sa - o pusca, relateaza Agerpres.

''Parea o scena dintr-un film politist. El va trebui sa dea socoteala si sa explice ce facea acolo cu atatia bani si cu o arma'', a declarat seful guvernului argentinian, Marcos Pena.

Timp de 12 ani, din 2003 pana in 2015, Jose Lopez a fost ''mana dreapta'' a ministrului planificarii, Julio de Vido, un apropiat al familiei Kirchner si piesa de baza a precedentei administratii.

Potrivit primarului orasului General Rodriguez, Dario Kubar, cel care a sunat la politie a fost un localnic dupa ce l-a vazut pe fostul ministru oprindu-se in fata manastirii.

Una dintre calugarite a afirmat ca Jose Lopez si Julio de Vido veneau uneori la manastire, situata la 50 km de capitala Buenos Aires.

''Lopez era foarte implicat in lucrarile publice, efectuate intr-un mod dubios, in timpul precedentului guvern. (...) Aceasta dovedeste, cel putin, ca existau probleme enorme de transparenta si, cel mai rau, probleme grave de coruptie'', a declarat Pena.

In ultimele luni au izbucnit scandaluri privind presupuse acte de coruptie. Lazaro Baez, un sef de intreprindere apropiat familiei Kirchner si care s-a imbogatit in mod considerabil in timpul presedintiei lui Nestor si a Cristinei Kirchner, a fost arestat, fiind suspectat de imbogatire ilicita.

Presedintele Argentinei, Mauricio Macri, aflat la putere din decembrie 2015, a fost la randul sau mentionat in Panama Papers, numele sau aparand in registrele unor societati inregistrate in Panama si Bahamas
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO