Franta, noul "gardian al lumii". Sarkozy, tot mai des comparat cu Bush

Ultima actualizare: 12-06-2012 16:28

Cine a urmarit evenimentele externe din ultimele luni a putut constata un lucru ciudat. Rolul de "gardian al lumii" pare sa nu mai fie detinut de Statele Unite. Si l-a asumat Franta, care, culmea, s-a opus cu incapatanare interventiei in Irak.

Anul acesta insa, a cerut cu insistenta o interventie in Libia. Iar in ultimele zile, aviatia franceza a intervenit si in conflictul din Coasta de Fildes. Nu e de mirare ca Sarkozy e comparat tot mai des cu George W. Bush.

Laurent Gbagbo, care era presedinte al Coastei de Fildes din 2000, refuza sa plece de la putere, desi pierduse alegerile inca din decembrie. Zilele trecute, el a fost arestat, cu ajutorul trupelor franceze si ONU, care au bombardat zile la rand complexul unde se ascundea.

Nu e singura zona fierbinte de pe glob in care Franta s-a implicat neobisnuit de activ. Francezii au fost primii care au bombardat fortele lui Ghaddafi la inceputul interventiei occidentale din Libia.

Despre Sarkozy se poate spune ca a fost initiatorul operatiunii din Libia. Din ce in ce mai mult, rolul sau pe scena internationala seamana cu cel pe care l-a jucat mult detestatul George W. Bush. In 2003, decizia lui Bush de a trimite trupe in Irak a dus la racirea relatiilor sale cu Europa, iar Franta l-a criticat cel mai mult.

Sarkozy este in mare parte motivat si de faptul ca vrea inca un mandat in 2012 si nu sta prea grozav in sondaje. Asta l-a facut mai agresiv si pe plan intern: a insistat pentru interzicerea valului islamic in locurile publice.

Ca sa combata aceasta idee, oficialii americani au subliniat ca Parisul are mult mai multe interese in Libia: importa petrol de acolo si risca sa fie invadati de imigranti nord-africani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO