Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfânta Sofia: Sunt foarte afectat

Dată publicare: 12-07-2020 14:47
Dată actualizare: 12-07-2020 14:53


Papa Francisc

Papa Francis s-a declarat, duminică, "foarte afectat" de transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia dinTurcia, la finalul rugăciunii Angelus, scrie AFP.

 

"Gândul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfânta Sofia. Sunt foarte afectat", a spus Suveranul pontif, potrivit News.ro.

Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă.

Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionel, dar fără a comenta hotărârea tribunalului.

Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu.

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii".

 

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO