Osama bin Laden a fost predat americanilor de una din sotiile sale, care era geloasa

Osama Bin Laden

Liderul terorist Osama bin Laden, senil si abandonat de Al-Qaida, a fost predat americanilor de una dintre primele sotii, geloasa pe cea mai tanara dintre nevestele cu care acesta traia izolat la Abbottabad.

Aceasta este teza avansata de un fost general pakistanez, la finalul unei lungi anchete.

La zece luni de la evenimente, culisele raidului american in care liderul retelei teroriste Al-Qaida a fost eliminat in refugiul sau linistit din Abbottabad, in nordul Pakistanului, raman in continuare necunoscute, alimentand multiple teorii, inclusiv cea a tradarii.

Shaukat Qadir, un general de brigada in retragere, a anchetat timp de opt luni. Beneficiind de relatii la cel mai inalt nivel al armatei, el a putut vizita complexul, inainte sa fie demolat in februarie, si a putut discuta cu agenti care le-au interogat pe sotiile lui bin Laden, arestate in urma operatiunii americane.

El a ajuns la o teorie cel putin interesanta. Bin Laden, marginalizat si minimizat, ar fi fost victima unui complot Al-Qaida, care s-a folosit de una dintre sotiile sale pentru a-i pune pe americani pe urma sa.

Citește și
Osama bin Laden
Descoperirea facuta din greseala care va schimba viitorul. Ce s-a gasit in casa lui Osama bin Laden
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ca tot ceea ce priveste sfarsitul liderului Al-Qaida, teoria nu este sustinuta cu probe. In plus, ea este afectata de o umbra de indoiala cu privire la impartialitatea sa, fostul general disculpand aproape total armata pakistaneza, acuzata ca a inchis ochii toti anii in care acesta s-a aflat la Abbottabad, un oras de garnizoana de langa Islamabad.

In opinia sa, bin Laden "a inceput inca din 2001 sa sufere de o deficienta mentala", care l-a determinat pe omul sau de incredere, egipteanul Ayman al-Zawahiri, sa vrea sa il elimine.

"Se saturase de capriciile fantasmatice ale lui bin Laden", care vrea, spre exemplu, "sa puna mana pe o centrala nucleara" din Pakistan, a declarat el pentru AFP.

Dupa mai multi ani de fuga in nord-vestul Pakistanului, Al-Qaida decide sa il ascunda la Abbottabad, unde construieste un complex impunator. Bin Laden se instaleaza in acesta in 2005, impreuna cu doua sotii si mai multi dintre copiii lor, inclusiv un fiu adult, Khalid. Acesta, dar si cei doi paznici pakistanezi ai liderului Al-Qaida, locuiesc tot in complex, impreuna cu sotiile si copiii lor.

In total, 27 de persoane traiau in casa si anexa acesteia, cu o zi inaintea raidului de pe 2 mai, potrivit generalului Qadir.

Bin Laden se instaleaza la ultimul etaj impreuna cu ultima sa sotie, yemenita Amal Abdulfattah, in varsta de 29 de ani, cu care s-a casatorit in 1999 si care l-a urmat din acel moment. Ei ar avea cinci copii, dintre care doi nascuti la Abbottabad.

Potrivit generalului Qadir, toata lumea traieste in armonie, inclusiv Amal si cealalta sotie a lui bin Laden, saudita Seehan, mama lui Khalid, in aceasta casa imprejmuita cu o gradina destul de mare si aproape autosuficienta.

Insa lucrurile se schimba in primavara lui 2011, atunci cand soseste o alta sotie a lui bin Laden, de asemenea saudita, Khairia, cu care s-a casatorit in 1980 si pe care nu a mai vazut-o de la sfarsitul lui 2001. Refugiata si plasata sub supraveghere la domiciliu in Iran pana in 2010, ea a petrecut, potrivit lui Shaukaut Qadir, mai multe luni intr-o tabara Al-Qaida din Afganistan, dupa care a venit la Abbottabad, in martie 2011, cu mai putin de doua luni inaintea raidului.

Khairia este cea care l-a tradat, este convins fostul general. "Este ceea ce crede si Amal", care a spus acest lucru anchetatorilor, adauga el.

La sosirea sa in casa, Khairia, cunoscuta pentru gelozia sa maladiva, se instaleaza la primul etaj. Ea trezeste rapid suspiciuni, mai ales lui Khalid. Citandu-l pe Amal, generalul Qadir povesteste ca "Khalid o intreba intr-una de ce a venit si ce vrea de la Osama. Iar ea i-a raspuns doar ca: 'Trebuie sa fac un ultim lucru pentru sotul meu'. Ingrijorat, Khalid i-a impartasit tatalui sau temerile cu privire la o tradare. Insa ben Laden, un fatalist, i-a spus: 'Fie ca ceea ce trebuie sa se intample sa se intample'".

Resimtea, oare, liderul Al-Qaida ca i se apropia moartea? Potrivit lui Amal, "el a incercat, atunci, sa le convinga pe celelalte doua sotii sa fuga, dar ele au vrut sa ramana cu el", adauga generalul Qadir.

In opinia acestuia, Al-Qaida, condusa de al-Zawahiri, a trimis-o pe Khairia cu scopul de a-i orienta pe americani spre complexul din Abbotabad si a accelera sfarsitul lui ben Laden.

De asemenea, interceptarea de catre americani a unei comunicari telefonice a Khairiei va contribui la a-i convinge ca ben Laden se afla acolo.

Washingtonul, pe de alta parte, a indepartat ipoteza oricarui complot, dand asigurari ca l-a reperat pe bin Laden prin mijloacele sale. Armata pakistaneza a afirmat intotdeauna ca nu a stiut despre prezenta acestuia la Abbottabad. Potrivit lui Shaukat Qadir, armata a descoprit acest lucru, insa tarziu, si anume chiar la sfarsitul lui aprilie, si a fost luata prin surprindere de raidul american.

In orice caz, probele lipsesc. Vor aparea intr-o buna zi? Fostul general zambeste. "Este ca in cazul JFK", spune el.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Wikileaks sustine ca trupul lui Osama nu a fost aruncat in mare. Ce s-ar fi intamplat in realitate
Wikileaks sustine ca trupul lui Osama nu a fost aruncat in mare. Ce s-ar fi intamplat in realitate

Cadavrul lui Osama bin Laden a fost, oficial, "depus" in apele din nordul Marii Arabiei, insa e-mailuri interne apartinand agentiei de analiza Stratfor, obtinute de grupul de hackeri Anonymous si postate de WikiLeaks, sugereaza ca acesta a fost dus SUA.

Descoperirea facuta din greseala care va schimba viitorul. Ce s-a gasit in casa lui Osama bin Laden
Descoperirea facuta din greseala care va schimba viitorul. Ce s-a gasit in casa lui Osama bin Laden

Serviciile secrete pakistaneze au gasit in casa unde se ascundea Osama bin Laden inainte sa moara doua Biblii care contin codurile secrete ale atacurilor teroriste pe care acesta le avea in plan.

Adolescent saudit, arestat in SUA pentru ca a
Adolescent saudit, arestat in SUA pentru ca a "cantat despre Osama bin Laden" intr-un avion

Un adolescent saudit a fost inculpat miercuri pentru ca a cauzat probleme la bordul unui zbor al Continental Airlines pe ruta Portland-Houston, nevoit sa revina pe aeroport, dupa ce l-a invocat pe Osama bin Laden.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.