"Ochiul lui Sauron" urma sa fie amplasat pe un bloc turn, in Moscova. Reactia Bisericii Ortodoxe ruse cand a auzit planul

Ultima actualizare: 13-12-2014 01:47
moscova

Un dezvoltator imobiliar a vrut sa amplaseze in varful unui bloc turn din Moscova o instalatie luminoasa care sa imite celebrul "Ochi al lui Sauron" din romanele scriitorului J.R.R. Tolkien, insa proiectul este aspru criticat de Biserica.

Biserica ortodoxa rusa a lansat un avertisment si a spus ca Moscova va avea parte de o serie de "consecinte cumplite" daca planul de amplasare a instalatiei luminoase in varful acelui bloc turn va fi dus pana la capat, relateaza theguardian.com. Un dezvoltator imobiliar a intentionat sa amplaseze un ochi urias stralucitor pe acoperisul celui de-al 21-lea etaj al unui bloc turn moscovit, in aceasta saptamana, pentru a marca lansarea pe marile ecrane a partii finale din trilogia cinematografica "Hobbitul/ The Hobbit", regizata de Peter Jackson pe baza romanului omonim scris de J.R.R. Tolkien.

Atat in romanul "The Hobbit", cat si in continuarea acestuia, "Stapanul inelelor", adaptat in trilogia cinematografica omonima tot de Peter Jackson, "Ochiul lui Sauron" este un cerc urias din flacari, controlat de Sauron, "Lordul intunericului", care ii permite acestuia sa vada orice persoana care atinge un inel detinator de puteri magice, aflat in centrul acestor carti.

Instalatia urma sa aiba forma unei sfere cu diametrul de un metru, pe acoperisul unui bloc turn de 21 de etaje, cu un show de lumini proiectate din spate, pentru a crea efectul unor imagini 3D, a declarat Polina Murova, purtatoare de cuvant a companiei aflate in spatele acestui proiect.Insa, pentru Biserica ortodoxa rusa, raul nu este o fictiune.

 


"Acesta este un simbol diavolesc", a declarat Vsevolod Chaplin, coordonatorul departamentului de relatii publice din cadrul Patriarhiei de la Moscova, pentru postul de radio Govorit Moskva."Un astfel de triumf al raului se ridica deasupra orasului, devenind practic cel mai inalt obiect din oras. Este oare bine sau rau? Ma tem ca este mai degraba rau. Sa nu fiti surprinsi mai tarziu daca ceva rau se va intampla in acest oras", a adaugat el.

"Ochiul lui Sauron" urma sa fie aprins joi seara la Moscova. Proiectul a fost conceput de un grup de designeri, denumit Svecenie (Iluminare). Polina Murova spune ca proiectul "nu reprezinta o actiune de promovare" a filmului "Hobbitul: Batalia celor cinci ostiri" si ca acei designeri sunt pur si simplu fani ai trilogiei "Stapanul inelelor" care au contactat din proprie initiativa compania Hals Development.

Potrivit agentiei de stiri Ria Novosti, organizatorii au anulat acest proiect in urma criticelor Bisericii si ale liderilor locali. Acestia si-au cerut scuze pentru scandalul creat si au subliniat ca "Ochiul lui Sauron" nu a avut un subtext politic sau religios.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO