O jurnalistă din India a fost împuşcată în fața casei sale. Cine a fost Gauri Lankesh

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Miercuri 06 Septembrie 2017 09:21
Categorie: Internaţional
india

Gauri Lankesh, o jurnalistă din India critică la adresa politicilor naţionaliste hinduse, a fost împuşcată mortal, în oraşul Bangalore din statul indian Karnataka, potrivit BBC News.

Trupul lui Gauri Lankesh, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit, marţi seara, într-o baltă de sânge, la intrarea în locuinţa acesteia. Ea a fost împuşcată în cap şi în piept de către persoane înarmate venite pe motociclete. Poliţştii au deschis o achetă pentru a descoperi autorii.

Anchetatorii au transmis că Gauri s-a întors acasă cu maşina şi a fost împuşcată în timp ce deschidea uşa casei sale, ea murind pe loc. Oficialii bănuiesc că jurnalista a fost supravegheată de către cei care au atacat-o.

Motivul crimei nu este clar, dar jurnaliştii indieni sunt din ce în ce mai vizaţi de naţionaliştii hinduşi radicali, spun activiştii. În ultimii ani, jurnaliştii consideraţi critici faţă de naţionaliştii hinduşi au fost ameninţaţi pe reţelele de socializare. Şi miniştrii aparţinând partidului de guvernământ din India, Bharatiya Janata (BJP), au lansat critici la adresa jurnaliştilor numindu-i "presstitute" (n.r. joc de cuvinte între presă şi prostituate).

Un jandarm şi-a împuşcat, din greşeală, un coleg în timpul unei partide de vânătoare

Uciderea lui Gauri Lankesh urmează morţii mai multor raţionalişti, printre care şi cea a savantului Malleshappa Kalburgi, a activistul anti-superstiţii Narendra Dabholkar şi a scriitorului Govind Pansare.

Cine a fost Gauri Lankesh?

Gauri Lankesh, editorul unui ziar săptămânal, era cunoscută drept un jurnalist neînfricat şi care nu îşi cenzura ideile. Ea şi-a făcut un renume din criticarea naţionaliştilor de dreapta şi a hinduşilor, inclusiv a membrilor BJP.

A lucrat pentru The Times of India şi mai târziu a condus un ziar independent, Lankesh Patrike, alături de fratele ei, Indrajit. Ziarul fusese fondat de tatăl său, P. Lankesh, poet şi scriitor de stânga. După câţiva ani, s-a despărţit de fratele ei şi şi-a deschis propria publicaţie, Gauri Lankesh Patrike. Gauri este sora unei apreciate producătoare de film, Kavitha Lankesh.

Jurnalista era o figură extrem de controversată. Publicaţia ei era cunoscută pentru opiniile de stânga şi se confrunta cu mai multe cazuri de defăimare. Ea a simpatizat cu naxaliţii sau rebelii maoţi, care au efectuat o insurgenţă sângeroasă împotriva guvernului şi a fost implicată în reintegrarea foştilor rebeli.

Anul trecut, Gauri a fost condamnată la şase luni de închisoare pentru defăimare, dar a fost eliberată pe cauţiune, iar în momentul decesului său se judeca apelul la sentinţă.

Într-un interviu acordat agenţiei Narada News anul trecut, la scurt timp după condamnare, ea a criticat "politica fascistă şi comunistă" a BJP. "Cred în democraţie şi libertatea de exprimare şi, prin urmare, sunt deschisă şi criticilor. Oamenii sunt bineveniţi să mă numească anti-BJP sau anti-Modi, dacă doresc. Am libertatea de a avea opinia mea", a spus Gauri.

Care a fost reacţia la uciderea ei?

Moartea ei a fost condamnată pe scară largă în toată India, iar mai multe proteste au fost planificate în diferite oraşe, inclusiv Bangalore, Mumbai şi capitala, Delhi.

Ministrul şef al statului Karnataka, Siddaramaia, a fost unul dintre primii care au reacţionat la moartea jurnalistei, catalogând-o drept o "asasinare a democraţiei".

Pe Twitter India hashtag #GauriLankeshMurder a fost trendul de top.

india Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
india Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Polițist din Iași rănit cu o sabie în timpul serviciului. Agresorul a fost împușcat

Polițist din Iași rănit cu o sabie în timpul serviciului. Agresorul a fost împușcat

Un jandarm şi-a împuşcat, din greşeală, un coleg în timpul unei partide de vânătoare

Un jandarm şi-a împuşcat, din greşeală, un coleg în timpul unei partide de vânătoare

VIDEO PROTVPLUS.RO

Donald Trump, Vladimir Putin

Donald Trump îl invită pe Vladimir Putin la Washington. Vizita ar urma să aibă loc ”în toamnă”

Ultimul supraviețuitor al unui trib izolat din Amazon, surprins într-o filmare. VIDEO

UE, îngrijorată de legea controversată prin care se defineşte "statul-naţiune al evreilor"

Campionii Franței, descriși ca ”maimuțe cu mingea”. Țara care a văzut ”roșu” după finala CM

Denis Ten, medaliat cu bronz la Soci, a murit după ce a fost înjunghiat de doi necunoscuți

Copertă controversată a revistei TIME: Donald Trump se transformă în Putin

Valentin Costel

Organele unui român mort în Italia, după un accident, vor salva șase vieți

Oficial din echipa lui Macron, filmat în timp ce bate un protestatar în Paris. VIDEO

Caz desprins din filmele de spionaj. Servicii sexuale pentru un post într-o organizație americană

Turcia, „sufocată într-un climat al fricii”, deși starea de urgență a fost ridicată

Zuckerberg spune că Facebook nu va interzice subiecte precum „Negarea Holocaustului”

Consilier al președintelui Emmanuel Macron, anchetat pentru că a lovit doi protestatari