O cometa va trece foarte aproape de Terra. Afla cand o vezi cu ochiul liber

Planeta Pamant

Un telescop al statiei Hawaii's Pan-STARRS 1 a facut o descoperire foarte importanta, desi aparatul fusese instalat pentru a urmari asteroizii periculosi. Astfel, s-a constatat ca o cometa va trece pe langa Pamant, la o distanta foarte mica.

Acest eveniment astronomic va avea loc in anul 2013 si va fi vizibil chiar si cu ochiul liber, fara telescop - au anuntat specialistii, citati de space.com.

Cometa depistata de statia Hawaii's Pan-STARRS 1 se numeste C/2011 L4 si a fost descoperita in noaptea de 5 spre 6 iunie. Aceasta informatie a fost confirmata si de alti cercetatori, care au studiat coordonatele cu aparate diferite.

Cometa se va afla la aproximativ 50 de milioane de kilometri distanta de Soare, in februarie sau martie 2013, adica la o distanta similara cu cea a planetei Mercur, au mai spus astronomii. In acesti doi ani, in timpul apropierii sale de Pamant, cometa C/2011 L4 va fi vizibila la un nivel scazut pe cerul vestic, la putin timp dupa apusul Soarelui, daca vremea va permite.

"Orbita acestei comete va fi una aproape curbata, ceea ce inseamna ca ar putea fi pentru prima oara cand un astfel de corp ceresc se va apropia de Soare. De asemenea, este posibil ca aceasta cometa sa nu se mai intoarca." - a declarat Richard Wainscoat, de la Universitatea din Hawaii.

Citește și
Cometa
Cometa Elenin se apropie de Pamant. In octombrie o vom vedea pe cer
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

In acest moment, cometa C/2011 L4 se afla la aproximativ 1,2 miliarde de kilometri de Soare, dincolo de orbita planetei Jupiter. Vizibilitatea sa este atat de slaba, incat numai telescoapele cu senzori electronici o pot detecta.

Aparatul care a facut aceasta descoperire are o lentila de 1,8 metri diametru si cea mai mare camera digitala din lume, cu o capacitate de 1,4 miliarde de pixeli. De asemenea, telescopul Pan-STARRS 1 face o fotografie la fiecare 45 de secunde, iar fiecare fotografie are o marime de aproximativ 3 GB.

In ceea ce priveste numele neobisnuit care a fost dat acestui corp ceresc, cometele sunt numite, de obicei, dupa cel care a facut descoperirea. De aceasta data insa, au existat mai multi cercetatori care au contribuit la depistarea cometei, asa ca numele a fost dat dupa .. modelul unui telescop.

Si inca un lucru important, au mai spus cercetatorii, citati de space.com: "Cometa C/2011 L4 nu prezinta niciun pericol pentru Terra!"

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
VIDEO spectaculos. O cometa loveste Soarele. Vezi momentul impactului
VIDEO spectaculos. O cometa loveste Soarele. Vezi momentul impactului

Recent am fost preocupati de efectele devastatoare pe care le poate avea impactul unei comete cu Pamantul. Pentru a ne face o idee cat de periculos este, NASA a surprins momentul in care o cometa loveste Soarele. Rezultatul: o explozie uriasa.

Cometa Elenin se apropie de Pamant. In octombrie o vom vedea pe cer
Cometa Elenin se apropie de Pamant. In octombrie o vom vedea pe cer

2011 devine anul fenomenelor astronomice importante. Ultima descoperire ne vorbeste despre o cometa care se apropie de Pamant si care in luna octombrie va trece la o distanta atat de mica, incat va putea fi vazuta cu ochiul liber.

"Sfarsitul, adus de o cometa." Vezi efectele distrugatoare asupra omenirii

Cometa Elenin, prima data descoperita de catre rusul Leonid Elenin, se va apropia amenintator de Pamant in aceasta toamna. La momentul descoperirii se afla la o distanta de 647 de milioane de km fata de Terra, insa in 4 luni s-a apropiat la 247 mil km.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”
Șeful AIEA, avertisment după atacurile asupra centralei din Zaporojie: „Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri asupra centralei nucleare ucrainene, scrie AFP.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.