O cometa va trece foarte aproape de Terra. Afla cand o vezi cu ochiul liber


Ultimul update: Joi 13 Septembrie 2012 11:23
Sursa: space.com
Data publicarii: Luni 20 Iunie 2011 11:31
Categorie: Stiri externe
Planeta Pamant

Un telescop al statiei Hawaii's Pan-STARRS 1 a facut o descoperire foarte importanta, desi aparatul fusese instalat pentru a urmari asteroizii periculosi. Astfel, s-a constatat ca o cometa va trece pe langa Pamant, la o distanta foarte mica.

Acest eveniment astronomic va avea loc in anul 2013 si va fi vizibil chiar si cu ochiul liber, fara telescop - au anuntat specialistii, citati de space.com.

Cometa depistata de statia Hawaii's Pan-STARRS 1 se numeste C/2011 L4 si a fost descoperita in noaptea de 5 spre 6 iunie. Aceasta informatie a fost confirmata si de alti cercetatori, care au studiat coordonatele cu aparate diferite.

Cometa se va afla la aproximativ 50 de milioane de kilometri distanta de Soare, in februarie sau martie 2013, adica la o distanta similara cu cea a planetei Mercur, au mai spus astronomii. In acesti doi ani, in timpul apropierii sale de Pamant, cometa C/2011 L4 va fi vizibila la un nivel scazut pe cerul vestic, la putin timp dupa apusul Soarelui, daca vremea va permite.

"Orbita acestei comete va fi una aproape curbata, ceea ce inseamna ca ar putea fi pentru prima oara cand un astfel de corp ceresc se va apropia de Soare. De asemenea, este posibil ca aceasta cometa sa nu se mai intoarca." - a declarat Richard Wainscoat, de la Universitatea din Hawaii.

In acest moment, cometa C/2011 L4 se afla la aproximativ 1,2 miliarde de kilometri de Soare, dincolo de orbita planetei Jupiter. Vizibilitatea sa este atat de slaba, incat numai telescoapele cu senzori electronici o pot detecta.

Aparatul care a facut aceasta descoperire are o lentila de 1,8 metri diametru si cea mai mare camera digitala din lume, cu o capacitate de 1,4 miliarde de pixeli. De asemenea, telescopul Pan-STARRS 1 face o fotografie la fiecare 45 de secunde, iar fiecare fotografie are o marime de aproximativ 3 GB.

In ceea ce priveste numele neobisnuit care a fost dat acestui corp ceresc, cometele sunt numite, de obicei, dupa cel care a facut descoperirea. De aceasta data insa, au existat mai multi cercetatori care au contribuit la depistarea cometei, asa ca numele a fost dat dupa .. modelul unui telescop.

Si inca un lucru important, au mai spus cercetatorii, citati de space.com: "Cometa C/2011 L4 nu prezinta niciun pericol pentru Terra!"

Sursa: space.com

VIDEO spectaculos. O cometa loveste Soarele. Vezi momentul impactului
Cometa Elenin se apropie de Pamant. In octombrie o vom vedea pe cer
VIDEO PROTVPLUS.RO