Noua tulpină a SARS-CoV-2 din Regatul Unit ar fi fost prezentă în Germania încă din noiembrie

29-12-2020 11:06


coronavirus

Noua variantă a noului coronavirus SARS-CoV-2 descoperită recent în Marea Britanie pare să fie prezentă în Germania din noiembrie, unde a fost descoperită ulterior în eşantioane prelevate de la un pacient în vârstă care a murit din cauza ei.

Prezenţa tulpinii noi a fost descoperită de către cercetători de la Facultatea de Medicină de la Hanovra (MHH) şi a fost confirmată de Spitalul Charité de la Berlin, a scris cotidianul Die Welt în ediţia de luni, citând Ministerul Sănătăţii statului Saxonia Inferioară, potrivit News.ro

Ea a fost descoperită în landul Baden-Württemberg la o persoană care a sosit cu un avion la 20 decembrie la Frankfurt de la Londra.

Până în prezent, peste cincizeci de state au restricționat călătoriile din Regatul Unit, acolo unde a fost identificată inițial mutația virusului. Însă, deocamdată cel puțin, nu sunt dovezi că noua tulpină provoacă forme mai severe ale bolii, spun experţii englezi.

La 20 decembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa că studiază împreună cu oficialii britanici noua tulpină a coronavirusului din sud-estul Angliei, despre care se crede că este cu 70% mai contagioasă.

Prezența noii tulpini în România

 

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Regat să fie prezentă pe teritoriul României.

Prezent duminică la Institutul Matei Balş pentru a asista la administrarea primelor doze de vaccin împotriva COVID - 19, Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat de jurnalişti dacă România are capacitatea tehnică de a identifica noul tulpină a virusului.

"România are cu siguranţă această capacitate. Există posibilitatea de secvenţiere a genomului viral, atât atât la nivelul Institutului Cantacuzino, cât şi la Institutul Matei Balş. De altfel, au fost făcute studii de evaluare a genotipului viral, tocmai pentru a vedea care este din punct de vedere filogenetic traseul acestui virus. Datele au fost deja publicate. Cu siguranţă, colegii şi experţii din Institutul Matei Balş şi din Institutul Cantacuzino vor face aceste date de secvenţiere şi le vom afla în curând", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Sursa: StirilePROTV, News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO